N1: Borelj pozvao Vučića i Kurtija na hitan krizni sastanak u četvrtak

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Šef diplomatije Evropske unije Đuzep Borelj pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija na hitan krizni sastanak u četvrtak, 22. juna, preneo je N1.

Aljbin Kurti je to potvrdio prištinskim medijima, navodeći da se Brisel predomišljao oko datuma.

"Tražio sam da iste nedelje bude održan hitan sastanak i predložio sam plan u pet tačaka. Ali, je stigao poziv da sastanak bude održan sledeće nedelje, prvo su rekli 22. juna, pa su rekli 23, pa opet 22. Razgovaraću o tome sa svojim timom i odgovorićemo im početkom sedmice", rekao je Kurti.

On je potom pojasnio da je šef Kosovske kancelarije za vezu u Beogradu Jetiš Jašari otišao u Kraljevo da poseti uhapšene kosovske policajce i da će odluku o putu doneti tek kada od njega čuje kako su tretirani po otkrivanju i privođenju.

“Kad nakon posete budem imao sve podatke o trojici policajaca koje Srbija drži kao taoce u znak osvete zbog naše borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, doneću odluku i javno ću je saopštiti. Jašarijeva poseta je planirana za naredni dan i biću u konktatu i sa našpim ambasadorom kako bih bio informisan o stanju u kome se nalaze policajci koje je zarobila Srbija,” rekao je Kurti, prenosi N1 prištinsku Koha.

Kurti je dodao da je od Kosovske policije tražio da smanji prisustvo svojih priopadnika na severu Kosova, “uz uslov da postoji vladavina prava”.

“Pošto postoje razni ekstremisti i razne kriminalne grupe, u ovim zgradama terba da bude Kosovska policija. Tražio sam od njih da postepeno smanje broj policajaca, ali uz postojanje vladavine prava koja će omogućiti da oni koji su napali pripadnike KFOR-a i novinare budu izvedeni pred lice pravde. Za Kosovsku policiju je svakla opština ista, i njhove aktivnosti su zasnovane na Ustavu,” rekao je Kurti.

Ni iz Službe za spoljne poslove EU još nema zvanične potvrde da će predstavnici Srbije i Kosova doći na sastanak.

U Briselu očekuju poziitivan odgovor i nadaju se da će moći da organizuju i trilateralan sastanak, odnosno da će Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti pristati direktno da razgovaraju.

Sudbina sastanaka zavisi od poteza koje će obe strane povući u međuvremenu.