Na prelazu Merdare srpski i albanski policajci pod istim krovom

Svećlja obišao prelaz Merdare
Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Na integrisanom prelazu Merdare, koji se nalazi na izuzetno frekventnom putu između centralne Srbije i Kosova, od pre par dana "pod istim krovom" su pripadnici Kosovske policije i carine, kao i pripadnici MUP-a Srbije, piše Politika.

Osoblje Prištine prešlo je u objekat koji je finansirala EU pre manje od godinu dana, dok je osoblje MUP Srbije to uradilo mesec dana posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma

Kako stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju koje je stiglo na adresu Politike "Srbija snažno podržava ubrzani protok ljudi, robe, kapitala i usluga, a veruje se da će u skorijoj budućnosti biti preduzeti dodatni koraci u sklopu 'mini Šengen' inicijative, kako bi region postao bolje mesto za život i poslove. Ovo ostaje zajednički prioritet Vlade Srbije i Vlade SAD."

Ovaj integrisani prelaz, kao i ostala četiri, osim žitelja Kosmeta i centralnog dela Srbije, otvoren je na osnovu Briselskog dogovora postignutog 2011. godine.

Krajem 2017. godine sagrađen je novi integrisani prelaz sa brojnim propratnim objektima, iako su kontrole na Merdaru počele odmah po dolasku međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu.

Prelaz ima pet kolovoznih traka sa obe strane, za putnička i teretna vozila, s tim što su sa kosovske strane funkcionisale dve trake, a sa srpske jedna, pa je tako često dolazilo do zastoja i prekomernih gužvi sa obe strane, gde se čekalo na ulaz ili izlaz u centralnu Srbiju i po nekoliko sati.

Uskoro će početi da funkcioniše pet traka, a pripadnici kosovske policije i pripadnici MUP Srbije koji od sada funkcionišu "pod jednim krovom" premeštani su kraj leve kolovozne trake, idući iz pravca centralne Srbije.

Kako Politika nezvanično saznaje, puštanje u rad pet kolovoznih traka očekuje se za dve nedelje.

Izgradnja ovog objekta, koje je kao i ostale kontrolne objekte na integrisanim prelazima finansirala EU koštao je 9.42 miliona evra.

Inače, osoblje Prištine prešlo je u objekat koji je finansirala EU pre manje od godinu dana, dok je osoblje MUP Srbije to uradilo mesec dana posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.