Na sastanku Moskve i Kijeva dogovoreni humanitarni koridori

pregovori Moskve i Kijeva
Izvor: Telegrafi.com

Ministarstva odbrane Rusije i Ukrajine dogovorila su format humanitarnih koridora za evakuaciju civilnog stanovništva, kao i mogući privremeni prekid borbenih dejstava u tom sektoru koridora u periodu povlačenja civila, rekao je pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Medinski nakon druge runde pregovora Moskve i Kijeva, prenosi Sputnjik.

"Glavno pitanje koje smo rešili danas je spasavanje ljudi, civilnih lica koja su se našla u zoni vojnog sukoba", rekao je Medinski i dodao da je to značajan napredak.

Prema njegovim rečima, strane su detaljno razgovarale o sva tri bloka pitanja: vojnom, međunarodnom, humanitarnom, kao i o "budućem političkom rešavanju sukoba".

Kako je istakao, stavovi strana su jasni, ispisani po tačkama.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da su se Ukrajina i Rusija dogovorile da zajedno obezbede humanitarne koridore za evakuaciju građana, isporuku hrane i lekova.

"Prilično detaljno smo razgovarali o humanitarnom aspektu, jer je sada opkoljeno prilično mnogo gradova, tamo je dramatična situacija sa hranom, lekovima, sa mogućnošću evakuacije", saopštio je Podoljak.

On je istakao da Kijev tokom pregovora sa Rusijom nije dobio rezultate na koje je ukrajinska strana računala.

Takođe je dodao da će u najskorije vreme Moskva i Kijev organizovati specijalne komunikacione kanale za organizaciju humanitarnih koridora u mestima gde će doći do prekida vatre. Kako je precizirao, preko njih će biti moguća isporuka lekova i hrane u mesta najžešćih borbi.

Kijev i Moskva su se dogovorili da nastave sa pregovorima, planirano je da treća runda bude održana početkom sledeće nedelje – ponovo na teritoriji Belorusije.