NADA: Postignutim sporazumom problem privremeno odložen

koalicija nada
Izvor: koalicija nada

Koalicija NADA, koju čine POKS, DS S i 23 udruženja građana, pozdravila je danas dogovor o povlačenju jedinica ROSU sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak i istovremeno ocenila da se postignutim sporazumom Beograda i Prištine problem samo privremeno odlaže, prenosi Tanjug.

U toj koaliciji smatraju da je neophodno izaći sa koloseka na kojem se Srbija nalazi od 2008. godine, a koji, kako se ocenjuje, može voditi samo daljim ustupcima secesionističkim vlastima u Prištini.

U saopštenju NADA-e ističe se da najnovija kriza na Kosovu pokazuje da Srbija treba da svoju politiku zasniva isključivo na Rezoluciju 1244 i Ustavu Srbije, kao i da je poslednji trenutak da se otvori pitanje jednostrane primene Briselskog sporazuma od strane naše države.

Predsednik DSS Miloš Jovanović ističe da je tim sporazumom Srbija povukla deo državnih institucija, a da, s druge strane, punih osam godina, kako kaže, nije formirana čak ni Zajednica srpskih opština.

Predsednik POKS-a Žika Gojković navodi da je sporazumom Beograda i Prištine, koji je u četvrtak postignut u Briselu, ''privremeno ugašen požar'', a da se EU pokazala kao neuspešan i pristrasan posrednik u pregovorima.

Gojković smatra da Srbija treba da zatraži da se svi pregovori oko Kosova vrate pod okrilje UN.