Nagavci: Radimo na poboljšanju kvaliteta obrazovanja, nema razloga za štrajk nastavnika

Arberi Nagavci
Izvor: Koha ditore

Iako je pandemija uticala na kvalitet obrazovanja, učenici na Kosovu imaće prilike ove godine da svoje znanje izmere na PISA testu, rekla je ministarka prosvete Arberije Nagavci. Ona se osvrnula i na upozorenje sindikata o mogućem štrajku navodeći da nema razloga za pretnje i ucene, prenosi Koha.

Nagavci kaže da nije razmišljala o neučestvovanju u PISA testiranju kojim se procenjuju veštine petnaestogodišnjaka u čitanju, matematici i nauci.

Dodala je da je fokus rada ministarstva na inkluziji i ranom obrazovanju i dodala da je ove godine izdvojeno pet miliona evra za izgradnju vrtića.

Takođe, predviđeno je zapošljavanje 100 vaspitača za decu sa smetnjama u razvoju.

Nagavci se osvrnula i na upozorenja sindikata o mogućim štrajkovima prosvetnih radnika ukoliko ne bude usvojen zakon o platama.

" Pravičan je zahtev da konačno imamo zakon o platama koji reguliše i rešava nejednakosti koje postoje između različitih kategorija koje rade u javnom sektoru. Ali, nema mesta za štrajkove, a još manje za ucene i pretnje, jer se na ovom nacrtu zakona već radi. Verujem da ćemo na proleće imati rezultat“, kaže Nagavci.

Nagavci kaže da ovo ministarstvo radi u nekoliko pravaca na poboljšanju kvaliteta obrazovanja na Kosovu i da je završen Zakon o Kosovskoj agenciji za akreditaciju.

Jedna od odluka koju je Vlada donela u protekloj godini, naglasila je, jeste besplatno visoko obrazovanje koje je dugo obećavano. 

"Besplatno visoko obrazovanje nudi jednake mogućnosti za sve naše mlade ljude i mislim da će to samo stvoriti jednaku priliku i mogućnost za sve studente, ali ne i narušavanje kvaliteta“, zaključila je Nagavci.