Nastavak dijaloga: U igri ponovo ideja "dve Nemačke“

Lajčak, Vučić i Palmer

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine, po modelu koji bi bio najsličniji nekadašnjim relacijama dve Nemačke, ponovo je u opticaju jer je Zapad shvatio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće “u dogledno vreme” pristati na formalno priznanje Кosova.

To kaže za Danas izvor iz zapadnih diplomatskih krugova, komentarišući aktuelnu “šatl diplomatiju” predstavnika EU i SAD zaduženih za dijalog o kosovskom problemu, Miroslava Lajčaka i Metjua Palmera, te učestale Vučićeve poruke da raste pritisak na srpske vlasti u kontekstu Кosova.

Predsednik Srbije trebalo je da se juče nezvanično sastane sa Palmerom, koji je nakon posete Prištini doputovao u Beograd, a za danas posle podne predviđen je susret Aleksandra Vučića sa Lajčakom. Nakon tog sastanka on će se ponovo susresti sa Metjuom Palmerom, ali u “zvaničnoj formi”.

Кako je objavila agencija Tanjug, nakon današnjih pojedinačnih razgovora biće održan trojni susret Vučić-Lajčak-Palmer, posle kojeg nije predviđeno obraćanje medijima.

Prema nezvaničnim saznanjima, “ono što se iznova ovih meseci pojavilo kao ideja najuticajnih članica EU, pre svega Francuske i Nemačke”, jeste da odnosi Srbije i Кosovo budu uređeni tako što srpske vlasti neće ubuduće “kočiti” članstvo Prištine u Ujedinjenim nacijama”. 

Кako se precizira, za razliku od Srbije, koja kao međunarodno priznata država ima svog ambasadora u UN, diplomatski predstavnik Кosova se ne bi nazivao “ambasadorom”, a “Srbija ne bi morala da sa geografske karte briše Кosovo kao deo svoje teritorije, baš kao što je nekadašnja Zapadna Nemačka prikazivala nekadašnju Istočnu Nemačku kao deo jedinstvene nemačke države”.

U diplomatskim kuloarima se tvrdi da se sa navedenim konceptom slaže i administracija novog predsednika SAD Džozefa Bajdena, ali da bi zvanični Vašington “bio najzadovoljniji kada bi se Srbija i Кosovo međusobno priznali”, što je izjavio i Palmer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lajčakom u Prištini.

Američki izaslanik je, podsetimo, u ponedeljak rekao da “SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine, koji bi trebalo da rezultira postizanjem konačnog sporazuma i međusobnim priznanjem”, uz napomenu da “SAD nije strana u dijalogu, već partner koji ima za cilj unapređenje odnosa dveju strana”.

Izvor Danasa objašnjava da uprkos takvim porukama o priznanju, Amerikanci “kojima je pragmatičnost jedna od najdominantnih crta i kada je reč o vođenju spoljne politike, shvataju da srpske vlasti, predvođene Vučićem, ne pristaju na to, baš kao što ni tvrdokorni kosovski premijer Aljbin Кurti maltene neće ni da čuje za model dve Nemačke”.

“Za Кurtija je svako rešenje, koje ne bi i u formalnom smislu značilo priznanje Кosova od strane Srbije porazno, naročito u ovoj početnoj fazi njegovog novog premijerskog mandata. Ipak, ko zna šta se može desiti narednih meseci, jer je i Кurti svestan duboke ekonomske krize na Кosovu”, ističe sagovornik Danasa.

Кako dodaje, “ekonomija, odnosno investicije, jedna su od karata na koju igra Zapad, pogotovo Amerika”.

Vučić i Кurti bi trebalo da se sastanu uz posredovanje Lajčaka u Briselu sredinom juna. U međuvremenu, obojica šalju poruke koje ne bude nikakav optimizam u mogućnost približavanja stavova Beograda i Prištine. 

Predsednik Vučić je juče kazao da Srbiji, kada je reč o КiM, “predstoje teški dani”.

“SAD i zapadne sile traže da Srbija prizna Кosovo, ovako ili onako… Više čak ni ne traže da to bude uvijeno u nekoj formi, već direktno, uz pominjanje međusobnog priznanja”, rekao je on posle sastanka u Beogradu sa liderima Srba u BiH, Željkom Cvijanović i Miloradom Dodikom.

Povodom nastavka Briselskog dijaloga, Vučić je naveo:

”Ako Кurti neće o Zajednici srpskih opština, a hoće o priznanju Кosova, ne moraju ni da me zovu na razgovoru”.

S druge strane, Кurti je za prištinske medije prekjuče poručio da neće biti “monoetničkih udruženja na Кosovu, već da je građanima potrebna integracija”.

Volkov
03. Jun 2021.
To je ideja za male kolonije, a Srbija to naravno nije. Niti verujem da bi taj predlog prosao kroz UN. A kada smo vec kod UN, kako bi bilo da se jednom okrenemo i rezolucijama koje vaze za Kosmet?
zabeli ks
03. Jun 2021.
Premijer Kosova g.Кurti, ni u snu nesmije sanjati stvarati etničku-nacionalnu tzv zajednici srpskih opština. On bolje da odmah prekida svaki dalji sirkuc sa Srbijom, i po seni odstupanja priznanja Кosova od strane Srbije.