Nastavak snažne diplomatske aktivnosti Srbije u UN, Selaković juče sa 18 šefova diplomatija

Nikola Selaković na zasedanju Generalne skupštine UN
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković juče je, tokom trećeg dana boravka na 77. zasedanju Generalne skupštine UN, imao susrete sa 18 ministara inostranih poslova.

Kako je saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, na bilateralnim sastancima sa ministrima Ukrajine, Kazahstana, Estonije, Andore, Singapura, Bahreina, Mađarske, Barbadosa, Lihtenštajna i Egipta, Selaković je iznosio konkretne predloge za unapređenje političkih i ekonomskih veza, jačanje ugovorne baze saradnje i razmenu delegacija.

Jedna od ključnih tema razgovora je, kao i proteklih dana, bila borba Srbije za zaštitu vitalnih državnih i nacionalnih interesa kada je reč o Kosovu, dodaje se u saopštenju.

"U skladu sa porukama koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio svetskim liderima u okviru generalne debate u UN, šef srpske diplomatije je sagovornicima ukazao na principijelne pozicije naše zemlje, zasnovane na Povelji UN i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, temeljnom principu međunarodnog prava", navode iz MSP.

Osim toga, dodaju, Selaković je obavio i veliki broj kraćih razgovora sa šefovima diplomatija koje je sreo u UN, a u Stalnoj misiji Srbije ugostio je američkog kongresmena Erika Svolvela i direktora Svetskog ekonomskog foruma Mireka Dušeka.

Selaković je imao priliku i da u sedištu UN govori i na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja, i ponovi posvećenost Srbije vrednostima tog pokreta i izgradnji prijateljstva sa njegovim članicama.   

Kako ističu iz MSP, u naredna dva dana, šef srpske diplomatije imaće veliki broj sastanaka sa ministrima spoljnih poslova iz svih delova sveta i potpisati više međudržavnih sporazuma.