Nastavlja se bitka za zasluge u Prištini, opozicija krivi vlast za blokadu projekata

Priština
Izvor: Pixabay

Već neko vreme centralne i lokalne vlasti u Prištini vode raspravu ko je zaslužan za projekte koji se rade u tom gradu. Dok ministar finasija Kosova Hekuran Murati tvrdi da je vlada za glavni grad obezbedila najveći budžet ikada, i da je na upravi da samo raspodeli sredstva i realizuje projekte, direktor Kapitalnih investicija Krenar Džaferi poručuje da kosovska vlada samo blokira investicije i izgradnju, piše Koha.

Murati je naveo da je iz budžeta namenjeno za Opštinu Priština 123,7 miliona evra, od čega je 83,9 miliona evra podrška vlade, dok su 38,8 miliona evra prihodi koje se očekuje da sama opština Priština prikupi

"Za 2021. godinu, u budžetu koji je pripremila Vlada na čelu sa DSK, gde su oni takođe vodili Ministarstvo finansija, budžet za Opštinu Priština je bio: 87,6 miliona evra, od čega je 58,5 miliona bila podrška Vlade, dok su 28,2 miliona evra bila lična primanja. Za 2024. godinu, sa vladom Kurtija, budžet Opštine Priština je: 123,7 miliona evra, od čega je 83,9 miliona evra podrška Vlade, dok su 38,8 miliona evra prihodi koje se očekuje da sama opština Priština prikupi", naveo je Murati.

Ističe da je Kurtijeva vlada je više doprinela povećanju budžeta opštine nego sama opština.

"Imaju budžet kao nikada do sada. Ali ne možemo ih naterati da rade. Oni moraju sami da urade posao," poručio je on.

Direktor Kapitalnih investicija Krenar Džaferi reagovao je na izjavu ministra finansija nazivajući ga "šampionom blokade".

"Kad Hekurani govori, govori Aljbin! A kada se ovi spoje, blokada govori. Od ove vlasti smo imali samo blokade. Ovaj tinejdžer bi trebalo da se stidi kada priča o Prištini, a kamoli o podršci. Nema granica za uzimanje i ovo je šampion blokade i neistine zajedno sa gazdom i njegovim kučićima", kazao je Džaferi.

INPO je saopštio da nacionalne projekte treba da sprovode centralni nivoi vlasti, kako ne bi opterećivali Opštinu.

"Zakon o prestonici kaže da radovi koji su na nacionalnom nivou spadaju u nadležnost centralnog nivoa kako ne bi u ovom slučaju postali teret za opštinu Priština. Opština Priština krivi Ministarstvo finansija da blokira ili ne prenosi sredstva, pa je ovaj nedostatak koordinacije istaknut u Izveštaju o napretku koji kaže da imamo nedostatak koordinacije u pogledu učinka i da načelnici opština ne dele sredstva objektivno", rekao je Valjmir Iljazi iz Inpa.

Poslanik Pokreta Vetevendosje Gezim Svečlja kaže da gradonačelnik Prištine Perparim Rama, pošto nema svoje projekte, pokušava da preuzme zasluge za projekte vlade.

"Ovo je stalna tendencija predsednika Rame, od početka njegovog mandata. Već je pojačan intenzitetom i dinamikom. Na pola puta smo vladajućeg mandata predsednika Rame, on sve vreme  traži krivce za ovaj neuspeh. Neminovno bi morao da preuzme zasluge od nekog drugog, a to su u ovom slučaju vladini projekti", naveo je Svečlja.