NATO: Pisma Tači-Rasmunsen su sporazum, KBS ne smeju na sever bez dozvole Kfora

NATO
Izvor: NATO Genel Merkezi -Brüksel

Zvaničnik NATO snaga iz Brisela rekao je da Kosovske bezbednosne snage ne mogu da ide na sever Kosova bez prethodnog odobrenja komandanta Kfora, piše Gazeta ekspres.

Kako je zvaničnik NATO potvrdio za taj medij, Alijansa smatra prepisku, između tadašnjeg kosovskog premijera Hašima Tačija i bivšeg generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena, sporazumom.

"Prema briselskom sporazumu iz 2013. godine, KBS ne može da se kreće severnim delom Kosova bez prethodnog odobrenja komandanta Kfora. Za NATO je 'Briselski sporazum 2013' razmena pisama između bivšeg generalnog sekretara NATO Andreasa Foga Rasmusena i Hašima Tačija", objasnio je zvaničnik.

On je podsetio na nedavni sastanak generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Tokom nedavne posete gospodina Kurtija, generalni sekretar NATO Stoltenberg naglasio je da je posvećenost NATO stabilnosti na čitavom Zapadnom Balkanu nepokolebljiva. Ponovio je da je Misija Kfor, koju predvodi NATO, usredsređena na svakodnevnu primenu svog mandata koji proističe iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, naime da se obezbedi bezbedno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice na Kosovu", navodi se dalje u odgovoru zvaničnika.

Zvaničnik NATO je naglasio i da je Stoltenberg jasno izrazio podršku procesu dijaloga između Kosova i Srbije i da je dijalog jedini način za pronalaženje političkog rešenja.

"Gospodin Stoltenberg je takođe naglasio kontinuiranu podršku NATO naporima za obnavljanje razgovora između Beograda i Prištine - uključujući i kroz proces koji olakšava EU - i naglasio je da dijalog ostaje jedini način za postizanje trajnog političkog rešenja na Zapadnom Balkanu", poručio je zvaničnik NATO.

Aktuelni kosovski premijer Aljbin Kurti je juče rekao da je prepiska Tačija i Rasmusena u vezi sa operacijom KBS na severu Kosova poslat Tužilaštvu i da će ga promeniti, jer ga smatra štetnim.

Dragana
21. Maj 2021.
E ajde sad Aljbine dodji na Sever sa vojskom. Pokazi kako i na Severu imas tvoju kvazi drzavu. I pogledaj koja je realnost. Dobro je rekao 2012 Toma Nikolic, "niti cu ja biti predsednik u Pristini, niti oni u Mitrovici" To je realnost, hteli to mi i Albanci ili ne!
Dali
21. Maj 2021.
Lio....gde siiiii? Zato sto po rezoluciji 1244 Vojska Srbije moze da udje na sever u broju do 1000 vojnika sto uskoro ocekujemo.
Lio
22. Maj 2021.
Nema rezolucija 1244 kbs Sever kosova
Neko
21. Maj 2021.
Eeh blago se vama za drzavu u kojoj se ne pitate za nista,odakle Kforu pravo da odredjuje u vasoj drzavi,jeste li toliko glupi i slepi,Pa nikada necete uspijeti,dokle god ste pod njihovom kontrolom,to je Amerika vasa i vasa demokracija!Slusajte i dalje nemoj te pokleknuti u samounistenju slusajuci njih!!!