NATO: Poštovati dogovore kada je reč o prisustvu KBS na severu

Kfor
Izvor: Facebook/NATOKFOR

Portparolka Severnoatlantske alijanse Oana Lungesku poručila je danas da NATO ocenjuje kao "veoma ozbiljne" događaje na severu Kosova i preduzima sve neophodne mere da obezbedni sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za pripadnike svih zajednica, a u skladu sa ovlašćenjima po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Lungesku je u objavi na Tviteru navela da je posvećenost NATO i Kfora da implementiraju obaveze iz svog mandata nepokolebljiva, što se vidi, kako je ukazala, i po nedavnom raspoređivanju dodatnih 500 vojnika.

"Podsećamo sve strane na obaveze prema Kforu koje su definisane Vojno-tehničkim sporazumom uključujući poštovanje administrativne granične linije, procedura za Kosovsku policiju i Sporazum iz 2013. o raspoređivanju Kosovskih bezbednosnih snaga na severu. Ove obaveze su osmišljene da obezbede koordinisanu akciju, izbegnu eskalaciju i očuvaju bezbedno i sigurno okruženje", navela je Lungesku.

Podsetimo, prema Briselskom sporazumu iz 2013. godine, KBS ne može da se kreće severnim delom Kosova bez prethodnog odobrenja komandanta Kfora. Ovo je definisano i razmenom pisama između bivšeg generalnog sekretara NATO Andreasa Foga Rasmusena i bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija, gde je garantovano da za dolazak KBS na sever, pored komandanta Kfora, moraju da se slože i gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom.