NATO samit u Vilnjusu počinje danas, glavna tema članstvo Ukrajine

NATO
Izvor: RTV

Lideri zemalja članica NATO danas će se okupiti u Vilnjusu na dvodnevnom samitu Alijanse, tokom kog će se pozabaviti širokim spektrom pitanja, a glavna tema će biti na koji način će članice odgovoriti na zahtev Ukrajine o pridruživanju NATO, prenosi RTV.

Pored toga, zvaničnici članica NATO pozabaviće se i pitanjem članstva Švedske, čemu se protivi Turska, a svoje rezerve ima i Mađarska.

Samit će početi u 10 ujutru, kada će biti održan uvodni razgovor sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, koji će se u 12 časova obratiti medijima.

U 14 časova očekuje se susret generalnog sekretara NATO i predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena, nakon čega će Stoltenberg i predsednik Litvanije Gitanas Nauseda lično pozdraviti svakog šefa države i vlade.

U 15 časova će početi sastanak Severnoatlantskog saveta na nivou šefova i država, kojem će prisustvovati i Švedska.

Uvodnu reč će imati generalni sekretar Alijanse, a okupljene će pozdraviti i litvanski predsednik.

Tokom dana će biti održana ceremonija potpisivanja Deklaracije o saradnji u vazdušnom prostoru Estonije, Letonije i Litvanije.

U 18.30 očekuje se konferencija za medije generalnog sekretara Stoltenberga, kao i sastanak Severnoatlantskog saveta na nivou ministara spoljnih poslova kojim će predsedavati zamenik generalnog sekretara NATO.

Sastanku će prisustvovati predstavnici Švedske, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Moldavije i zamenik generalnog sekretara Evropske unije za zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku.

Biće održan i sastanak Severnoatlantskog saveta na nivou ministara odbrane, kojem će takođe prisustvovati predstavnik Švedske.

U 20 časova će početi večera šefova država i vlada u predsedničkoj palati u Vilnjusu, a u 21 sat večera šefova diplomatije i ministara odbrane.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je juče da bi ulazak Ukrajine u NATO mogao da se očekuje tek po završetku rata.

Lideri NATO će Ukrajini na samitu u Vilnjusu ponuditi bezbednosne garancije poput onih koje ima Izrael, piše britanski "Telegraf".