Nazarko: Glavni razlog zahlađenja odnosa Albanije i Kosova različit odnos prema Zapadu

Mentor Nazarko
Izvor: Kosovo Online

Analitičar iz Tirane Mentor Nazarko kaže za Kosovo onlajn da je došlo do zahlađenja u odnosima premijera Kosova i Albanije, Aljbina Kurtija i Edija Rame, ali da se to ne odražava na nivo saradnje dve vlade, odnosno na saradnju između ministarstava. Glavni razlog za ovakav odnos dvojice šefova vlada, kako smatra, je način na koji Kosovo i Albanija u ovom trenutku gledaju na svoj odnos sa Zapadom.

"Zapad je, na jedan ili drugi način, posrednik dijaloga između Kosova i Srbije, ali i glavni oslonac albanskog naroda, odnosno Albanije i Kosova u njihovim težnjama ka evropskim integracijama i čuvar njihovih suvereniteta, posebno u slučaju Kosova. Gledano u ovom kontekstu, Albanija je kooperativnija, otvorenija je za prihvatanje saveta i preporuka Zapada, dok sadašnje rukovodstvo Kosova nema isti pristup. Po mom mišljenju, ovo je glavni uzrok ove “hladnoće” između dva premijera", navodi Nazarko.

Albanija, kako smatra, traži da Kosovo bude kooperativnije sa Zapadom.

"U tom smislu, kada je Kurti bio kooperativan na poslednjem sastanku sa tri šefa država Evropske unije, prihvatanjem nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, uključujući Ohridski i Briselski sporazum, Rama mu je aplaudirao. S druge strane, distanciranje između dve zemlje može da ima i pozitivan aspekt, jer se može protumačiti da one ne deluju po scenariju 'velike Albanije' ili nešto slično", ocenjuje Nazarko.

Kako dodaje, ispravan pristup bi bio da je Kosovo pokazalo više razumevanja za varijante sporazuma koje su ranije nuđene, počev od sporazuma koje je nudila republikanska administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.