Nedimović: Spremni smo za sprovođenje sporazuma incijative "Otvoreni Balkan" 

Branislav Nedimović
Izvor: Kurir

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pozvao je danas poslanike u Skupštini Srbije da podrže Sporazum o saradnji u veterinarsko, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane, koji je potpisan u Tirani 21. decembra u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", prenosi Tanjug.

"Srpska veterina i fitosanitarna zaštita apsolutno su spremne da ovaj projekat počne od ponedeljka, 3.januara", rekao je Nedimović u Skupštini Srbije.

On je podsetio da, do sada, uopšte nisu bile priznate laboratorijske analize hrane, bez obzira da li je reč o hrani biljnog ili životinjskog porekla, u trgovini između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

"Kada neko poželi da hranu iz Elbasa pošalje za Beograd, Novi Sad, Suboticu ili iz Niša za Kumanovo, svaki put je ta hrana na prelazu morala da bude ponovo uzorkovana i da se čekaju rezultati analiza, pa da se tek onda nađe na tržištu", objasnio je Nedimović.

Prema njegovim rečima, sa ovim Sporazumom te barijere se apsolutno ruše.

"Potpuno su usaglašene laboratorijske analize za ove tri zemlje, i sve što je izdato u Tirani važi i u Zrenjaninu, sve što je izdato u Novom Sadu važi i u Tetovu...", rekao je ministar.

Kako je naveo, suština je da na graničnom prelazu koji je najfrekventniji Preševo-Tabanovci nema zaustavljanja robe biljnog i životinjskog porekla, a pri tome se potpuno poštuje načelo bezbednosti hrane.

"Jako je važno da vrednost razmene hrane, koja je do sada bila oko 450 miliona evra, naraste do milijardu evra", rekao je ministar poljoprivrede.

Nedimović je naveo da će zbog bezbednosti hrane postojati takozovani monitoring koji je međusobno usaglašen. Istakao je veliki značaj inicijative "Otvoreni Balkan".

"Ova priča je za istoriju, priča za povezivanje tržišta. Mi smo sa ovom inicijativom dobili još 50 odsto ljudi koji će konzumirati hranu iz Srbije, a dobili smo prostor na kojem će biti slobodno za 50 odsto više radne snage", rekao je Nedimović.

Očekuje da će u prvim danima, kako je rekao, biti tehničkih "zavrzlama", ali se nada da će to biti u hodu otklonjeno.