Nehamer: Iduće nedelje sa Vučićem i Orbanom o migraciji

Karl Nehamer i Aleksandar Vučić
Izvor: Instagram

Austrijski kancelar Karl Nehamer ponovio je da će se iduće nedelje u Budimpešti sastati sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako bi razgovarali o problemu migracije, prenosi RTV.

"Naše države to ne čine samo za nas, već radimo to zbog borbe protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja, kao i u cilju smanjenja pritiska na granicama", objasnio je Nehamer novinarima, prenosi Tanjug.

Austrija je već mesecima suočena sa dramatičnim rastom broja tražilaca azila, koji je u prvih osam meseci dostigao broj od 57.000.

Problem posebno predstavljaju miganti koji dolaze balkanskom rutom, pre svega preko Srbije zbog bezviznog režima za državljane nekih zemalja poput Indije.

Tako je broj tražilaca azila iz Indije značajno porastao proteklih meseci, a oni dolaze preko Srbije.

Austrijska policija ukazuje da migranti iz Indije, ali i drugih država dolaze u Beograd avionom, jer imaju mogućnost bezviznog ulaska u zemlju.

Ta mogućnost, navodi policija, postoji već od 1960-ih godina, ali su je sada otkrili krijumčari. Iz Srbije oni prelaze pešice u Mađarsku, preko takozvane zelene granice, a potom u Austriju.

Za prebacivanje krijumčarima plaćaju od 3.000 do 7.000 evra.