Nehamer: Status kvo nije opcija, rešenje za kosovski problem je trajna, održiva normalizacija odnosa

Karl Nehamer
Izvor: AP/Tanjug

Kancelar Austrije Karl Nehamer smatra da je održivo rešenje za kosovski problem trajna, održiva normalizacija odnosa, kao i da status kvo nije opcija.

Nehamer navodi da u "svakom slučaju, status kvo nije opcija".

"Ono što je potrebno jeste trajna, održiva normalizacija odnosa. Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak ima našu punu podršku u svojim naporima. Za napredak u procesu pridruživanja neophodan je dalji napredak u dijalogu Beograda i Prištine. Stoga je važno vratiti više dinamike u ove pregovore”, izjavio je austrijski kancelar.

Kancelar je dalje naveo da je od suštinskog značaja da sve države Zapadnog Balkana napreduju i ubrzavaju svoje reforme bez kojih proces pridruživanja neće dobiti zamah.

 “Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan je u ključnom interesu Evrope, ali, pre svega, i u interesu Austrije. Stoga ćemo nastaviti da radimo na tome. Jasno je da Evropa mora održati svoja obećanja i nastaviti da nudi svim zemljama zapadnog Balkana kredibilne izglede za pristupanje. Austrija je zato prošlog leta organizovala konferenciju sa svim zemljama Zapadnog Balkana kako bi se tom regionu posvetila veća pažnja u Evropi. Istovremeno, naravno, od suštinskog je značaja da sve države Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, ambiciozno napreduju i ubrzaju svoje reforme, bez kojih proces pridruživanja neće dobiti zamah. Pored ekonomskih reformi, za razvoj Srbije i regiona od velikog su značaja i reforme vladavine prava. Stoga mi je drago što je Zapadni Balkan takođe prioritet francuskog predsedavanja. U procesu pristupanja ponovo je potrebna pozitivna dinamika”, rekao je Nehame.

Dodao je da Evropska unija mora poboljšati svoju migracionu politiku, naročito da obezbedi odgovarajuću zaštitu spoljnih granica EU, koja još ne funkcioniše u dovoljnoj meri.

“Nastavićemo da radimo na tome u interesu EU. Austrija će nastaviti da podržava bilateralnu zaštitu granica duž istočnomediteranske rute, kao, na primer, u Mađarskoj ili Srbiji”, rekao je.

Nehamer se nada da će uskoro posetiti i Srbiju.

“Kao ministar unutrašnjih poslova, takođe sam veoma blisko sarađivao sa svojim kolegama u regionu, a posebno sa Srbijom. I iz ovog iskustva mogu da kažem da je Srbija važan partner Austrije na Zapadnom Balkanu i da je u interesu Austrije da još više produbljuje naše odnose. Imamo još prostora za napredak, posebno kada je reč o bilateralnoj trgovini, turizmu, saradnji po pitanjima bezbednosti i migracija, nauke i obrazovanja, da navedemo samo nekoliko primera. Zato se nadam da ću uskoro posetiti Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana”, dodao je.