Nemačka "gura" EU da ukine viza za Kosovo u oktobru

Nemacka-EU.jpg
Izvor: N1 Info

Do decembra ove godine Nemačka će predsedavati Evropskom unijoma, a za to vreme Kosovo se nalazi na listi prioriteta nemačkog predsedavanja, što je potvrdio i ambasador te zemlje u Prištini Jorn Rode, prenosi Gazeta ekspres.

Prema izvorima Gazete, Nemačka je već pokrenula mehanizme za rad na liberalizaciji viza za stanovnike Kosova.

Zemlja koju predvodi kancelarka Angela Merkel planira stvoriti pogodno tlo za pozitivnu odluku o Kosovu do oktobra, jer će 15. i 16. tog meseca biti sastanak Evropskog saveta, institucije koja donosi konačnu odluku i na kojoj glasa 27 zemalja članica.

Nemačka je započela sa radom i ima za cilj da obezbedi potrebnu većinu u Evropskom savetu do oktobra.

Prema izvorima lista, nemačko predsedavanje Evropskoj uniji se obratilo zahtevom komesaru za proširenje Oliveru Varheliju, gde su zatražili kratak izveštaj i stav Evropske komisije u vezi sa pitanjem liberalizacije viza.

Institucije Kosova takođe insistiraju na viznoj liberalizaciji, jer smatraju nepravednim ostavljanje Kosova kao jedine izolovane koja nema pravo da se slobodno kreće u šengenskom prostoru.

Kako navode izvori Gazete Ekspres iz Prištine, Kosovo je dalo signale da će blokirati dijalog u slučaju da tokom oktobra ne bude donesena odluka o liberalizaciji viza.

Ali da li će u oktobru biti pozitivna odluka za Kosovo, i da li je Nemačka zaista započela napore da ukine vizni režim za stanovnike Kosova?

Zvanični izvor iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da u načelu ne pružaju informacije o poverljivim diskusijama, istovremeno ukazujući da Nemačka ceni napore Kosova uložene u poslednjim godinama u cilju ispunjavanja kriterijuma.

Oni takođe naglašavaju da konačnu odluku o predlogu Evropske komisije za ukidanje viza za Kosovo donosi Evropski savet.

"U principu, ne delimo nikakve informacije iz sadržaja poverljivih diskusija. U Izveštaju od 18. jula 2018. Evropska komisija je utvrdila da je Kosovo ispunilo sve tražene kriterijume iznete u vodiču Komisije za liberalizaciju viza. Nemačka ceni napore koje je Kosovo uložilo poslednjih godina u cilju ispunjavanja uslova, posebno na poboljšanju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Međutim, predlog Komisije od 4. maja 2016. za ukidanje viza za Kosovo mora da odobri Evropski savet ", rekao je ovaj zvanični izvor iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova za list Ekpres.

Ovaj zvanični izvor u nemačkom MSP-u je još jednom ponovio činjenicu da zvanični Berlin podržava Kosovo u pravcu liberalizacije viznog režima, podsećajući na razgovore na nivou stručnjaka koji su započeli prošle godine između Kosova i Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke na čelu sa Horstom Sehoferom.

„U tom kontekstu, Nemačka podržava Kosovo na njegovom putu ka postizanju vizne liberalizacije. Iz tog razloga, započele su diskusije na ekspertskom nivou između predstavnika Kosova i Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke, kako bi se razgovaralo o otvorenim pitanjima", dodao je ovaj izvor.

Nemački ministar za Evropu, Mihael Rot, pre nekoliko dana rekao je da bi Evropska unija trebalo da Kosovu da ono što je obećala.

"Kao Evropska unija, moramo ispuniti ono što smo obećali i konačno se kretati na putu ka liberalizaciji viznog režima", rekao je Rot u intervjuu za Velt. 5. jula.

Kosovo i dalje jedino na Balkanu nema bezvizno kretanje kroz šengenski prostor, uprkos činjenici da EU godinama tvrdi da zvanična Priština ispunjava uslove.

EU je rekla da će ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom biti događaj koji će konačno omogućiti Kosovu da dobije viznu liberalizaciju, međutim, iako su prošle dve godine od sporazuma o granici, nema odluke o vizama.