Nemačka štampa o kandidaturi Ukrajine: Potkopavanje poverenja u EU

Evropska unija
Izvor: RTV

Analitičar berlinskog časopisa "Der frajtag" Luc Herden smatra da će ulazak Ukrajine u Evropsku uniju pomeriti "jezgro Evrope" sa Zapada na Istok i da to preti pojavom istočnoevropskog bloka koji će povesti EU putem "samodemontaže", prenosi B92.

"Ispostavilo se da je širenje EU na Istok ono što je oduvek i bilo – put ka "samodemontaži'", rekao je Herden.

On je upozorio Evropljane da će primanje Kijeva u redove EU dovesti do toga da će politiku organizacije određivati interesi Ukrajine – njena veličina, status "žrtve", beskompromisno neprijateljstvo sa Rusijom i potreba da se obnovi ekonomija.

"Davanje Kijevu statusa kandidata za članstvo u Evropsku uniju ni na šta ne obavezuje organizaciju i, vođeni iskustvom Turske, koja je postala kandidat za ulazak u EU 1999. godine, može se tvrditi da Ukrajina neće ući u EU do 2044. godine", smatra on.

Međutim, davanje statusa kandidata zemlji koja vodi borbena dejstva potkopava poverenje u EU, a kako konstatuje Herden, takvog presedana još nije bilo.

Po njegovim rečima, početkom ruske specijalne operacije "jezgro Evrope" pomerilo se sa Zapada na Istok, a odnos prema ukrajinskoj krizi u uniji u velikoj meri određuju baltičke zemlje i Poljska.

Novinar je podsetio na nedavnu posetu lidera Nemačke, Francuske i Italije Kijevu, istakavši da su lideri pomenutih zemalja bili primorani da posete Ukrajinu u društvu rumunskog predsednika, kako se ne i stekao utisak da evropski Zapad deluje odvojeno od Istoka.

Herden je takođe skrenuo pažnju na to da je Evropska komisija uklonila prepreke za Poljsku kada je reč o dobijanju finansijske pomoći za borbu protiv posledica pandemije virusa korona.

Evropska komisija je imala pretenzije prema Varšavi zbog reforme pravosuđa, ali sada to nije važno, jer Poljska igra vodeću ulogu u konfrontaciji sa Rusijom, ocenjuje autor članka.

"Poljska deluje kao 'vođa istočnoevropskog ogranka EU' koji potencijalno može da postane pravi blok ukoliko Ukrajina ipak uđe u savez", konstatuje novinar.

Kako je objasnio, takav blok unutar EU neće dozvoliti da se preduzme bilo kakva inicijativa bez njegovog odobrenja.