Nemačka štampa: Tači kooperativan, odlazak u Hag dobra vest, rat sa sudom trajao pet godina

Hašim Tači
Izvor: © Kosovo Online

Štampa na nemačkom jeziku obratila je pažnju na ostavku Hašima Tačija, te dok se s jedne strane ističe njegova spremnost za saradnju sa pravosuđem, s druge strane naglašava se da je na Kosovu u vezi sa OVK zavladala klima straha, prenosi Reporteri.

U analizi nemačkog lista "Frankfurter Algemajne Cajtung" u petak, naglašava se da, iako je to trajalo decenijama, Hašim Tači zaista mora da odgovara za ratne zločine.

"Ovo su dobre vesti, mada se naravno za Tačija pretpostavka nevinosti odnosi kao i na sve ostale optužene", ističe nemački list.

U analizi se takođe pozdravlja istraga o ulozi OVK tokom 1990-ih godina.

"Uprkos jasnoći podeljenih uloga tokom 1990-ih, Srbija je bila agresor koji je ugnjetavao kosovske Albance, uznemiravalo je to što su zločini pobunjenika OVK, koji su nesumnjivo postojali, tako dugo ostali nekažnjeni", dodaje se u tekstu.

Ugledni nemački list procenjuje da je Tači bio kooperativan i da nije "psovao" sud.

"Iz Beograda smo navikli na drugo ponašanje optuženog", navodi se u analizi.

Nemački list "Zidojče Cajtung" takođe obraća pažnju na ostavku Hašima Tačija i njegov odlazak u Hag.

"Hašima Tačija, koji je u ratu delovao pod pseudonimom 'Zmija' sada je uhvatila njegova prošlost. Specijalni sud sa sedištem u Hagu potvrdio je optužbu za ratne zločine protiv njega. To je postalo poznato u junu. Tači je tada obećao da će podneti ostavku ako sud potvrdi optužbu. U četvrtak je 52-godišnjak podneo ostavku na mesto šefa države, a popodne je specijalnim avionom iz Prištine poslat u Hag", navodi se, između ostalog, u tekstu.

Tači je, nastavlja u analizi "Zidojče Cajtung", uvek igrao dvostruku igru, otvoreno je podržavao rad pravde, a iza kulisa pokušavao je da uz pomoć parlamenta svrgne Specijalni sud.

"Umirio je potencijalne svedoke položajima ili počastima. Sa zapada je dugo bio dobro čuvan. Tači je proteklih godina kao pouzdan partner želeo da postane nezamenljiv", piše taj nemački list.

U međuvremenu, nemački list "Tagescajtung" podvlači da, nakon potvrde optužnice, Tači napušta funkciju predsednika.

Dok novine "Noje Cirer Cajtung" pod naslovom "Predsednik Kosova, Hašim Tači podnosi ostavku" podvlače da je rat Tačija protiv Specijalnog suda trajao više od pet godina.

"Predsednik najnovije evropske države nije postigao svoj cilj da izbegne tužbu zbog svoje uloge u kosovskoj borbi za nezavisnost", ističe ovaj list.

List "Frankfurter Algemajne Cajtung",u drugoj analizi od petka sa naslovom "Veliki pad", takođe piše da će 12 godina nakon što je Tači ceremonijom proglasio nezavisnost Kosova, pred sudom odgovarati za ratne zločine.