Nemački poslanik Aleksandar Noj: NATO bombardovanje iz 1999. godine još nije gotovo

Aleksandar Noj
Izvor: Sputnjik

NATO bombardovanje iz 1999. godine još nije gotovo, jer Srbija ne priznaje Кosovo, ne želi da uvede sankcije Rusiji i ne želi da postane članica NATO-a, rekao je u intervjuu za Sputnjik poslanik levičarske partije Di Linke u nemačkom Bundestagu Aleksandar Noj.

"Priznavanje takozvanog Кosova od strane Srbije bio bi još jedan korak ka zvaničnoj pobedi NATO nad Srbijom. Srbija bi dobila samo par dukata, bukvalno rečeno, to uopšte nije logično, ni dobro za nju. Ali, realnost je da na takozvanom Кosovu živi skoro dva miliona Albanaca. Ideja o razgraničenju može da ima budućnost, da se sever Кosova pripoji Srbiji, a da manastiri, srpske svetinje na Кosovu budu zaštićeni. Živeo sam tamo, radio za OEBS na Кosovu, situacija na severu je loša, a u enklavama na jugu mnogo gora. Nema dobrog rešenja, postoji samo rešenje koje je manje zlo. Možda se i varam, ali mislim da će srpske enklave u budućnosti izgubiti stanovništvo i tako se ugasiti", rekao je Noj.

Naglasio je da smo svedoci "posebne idiotarije Berlina od koga čujemo da je Кosovo suverena država, kao i Srbija". 

"Ako su obe države suverene, onda je to tema za njih da kao suverene razmene teritoriju, ali se Berlin protivi toj inicijativi. Jasno je kako Berlin i Brisel posmatraju region jugoistoka Evrope, kao koloniju koju možete da usmerite gde vama odgovara. Granice su promenjive, ako je to u interesu Berlina, kao u slučaju bivše Jugoslavije, moraju i dalje da postoje tamo gde njima odgovara, kao u Ukrajini ili Gruziji. Reč je o selektivnom izboru međunarodnog prava, da se umnoži uticaj i moć Zapada, ali nailaze na otpor Кine i Rusije. U sjajnim odnosima vaše vlasti i predsednika sa Merkelovom samo treba da posmatrate koji benefit je Srbija dobila u poslednjih nekoliko godina i koliko je poniženja pretrpela. Ako pogledate te činjenice, onda je odgovor jasan. Gospođu Merkel nije moguće promeniti, čak i bez nje, politika Nemačke je jasna i konstantna", rekao je Noj.

Govoreći o geopolitičkim lomovima na Balkanu u Evropi i u odnosu moćnih sila između ostalog Noj je rekao da je siguran da će Srbija "istrajati u otporu i da neće postati članica NATO saveza". 

"To bi se kosilo sa ponosom Srba, ali tu su još dva dodatna faktora, da daje ili uzima novac za vojno naoružanje da bi bila partner u tom savezu. A drugi, da li je Srbija stvarno spremna da se u ime NATO-a bori i gine za Ameriku i druge članice. Srbija je na svojoj koži osetila kako je kad padaju NATO bombe, sinovima i kćerima Srbije nije u interesu da ginu za tuđe interese", smatra Noj.

Aleksandar Noj, koji je i član Odbora za odbranu i Odbora za spoljne poslove Bundestaga, doktorirao je na izveštavanju američkih i nemačkih medija o ratovima u bivšoj Jugoslaviji, sa OEBS-om je boravio u Bosni i na Кosovu i od tada se trudi da istinu o pritiscima na Srbe prenese na svakom mestu.