Nešenel interest: Velika greška Beograda u vezi s Kosovom pred MSP

Vuk Jeremić
Izvor: Gazeta ekspres

Beograd je načinio stratešku grešku kada je, posle samoproglašenja kosovske nezavisnosti, zatražio od Međunarodnog suda pravde (MSP) da donese presudu o legalnosti te unilateralne odluke, umesto da od suda zatraži da razmatra da li je legalno to što se Kosovo otcepilo od Srbije, piše ''Nešenel interest''.

Da je MSP odlučio da je Kosovo secesijom od Srbije prekršilo međunarodni zakon, velike evropske sile našle bi se u ekstremno nezgodnom položaju da moraju da brane postupak koji je nedvosmisleno proglašen nelegalnim po međunarodnom pravu, piše američki magazin u tekstu, u kojem pravi uporednu analizu "kosovskog slučaja" sa slučajem Nagorno Karabaha.

S druge strane, da je sud proglasio kosovsku secesiju legalnom, to bi ''srušilo brane'' za mnoge druge secesije zemalja u svetu, dodaje američki list.

Tako je, kako navodi ''Nešenel interest'', greška Srbije dovela do toga da je izbegnuto da se sud izjašnjava o ključnom pitanju legalnosti secesije, već je zauzeo najobazriviji mogući stav, tvrdeći da nema kršenja međunarodnog prava u samom deklarisanju nezavisnosti, osim ako ga eksplicitno zabranjuje Savet bezbednosti UN.

U suštini, deklarisanje nezavisnosti je, kako dodaje vašingtonski list, ''pitanje slobode govora''.

S vremena na vreme sve strane su tvrdile da je Kosovo jedinstven slučaj, a ne formalno pravni presedan, a pozivanje na to u slučaju Nagorno Karabaha pokazuje nespremnost da se prizna ta realnost.

Kada su zapadne sile podržale kosovsku nezavisnost, one su nedvosmisleno upozorile da je Kosovo sui generis (jedinstven slučaj) - specijalni slučaj koji prema međunarodnom pravu ne može biti iskorišćen ni pod kojim okolnostima u drugim situacijama.

Ipak, to nije sprečilo sepratiste u drugim delovima sveta da se pozivaju na slučaj Kosova kada god se činilo da je to prilika za njih.

Nostradamus
06. Decembar 2020.
Svaki narod ima svoje izdajnike. Zna se ko je ovu gresku napravio.
Mila
06. Decembar 2020.
Kosovo je sveta sroska zemljs! Kosovo je Srbija! Ne damo Kosovo! Nikada!🙏❤
Tirana.
06. Decembar 2020.
KOSOVO je Kosovo nikad nije bio Serbia I nikad više. Sada je nezavisnost zemlja I tamo živi Albanci što treba źivi na mir e bogatsvo.
Miodrag iz Peći
06. Decembar 2020.
Bez dogovora Srba i Albanaca i velikog kompromisa odnosno ostanak 4 opštine severno od reke Ibar i to Zubin Potok, Severna Kosovska Mitrovica, Zvečan i Leposavić i naravno Jezero Gazivode čijom ćemo vodom "Platiti" eksterotijalnost SPC odnosno pećke patrirašije, Visokih Dečana, Bogorodice Ljeviške i Gračanice i njihovih metoha, po modelu Vatikana, kao i ZSO sa izvršnim ovlašćenjima za preostalih 6 srpskih opština, Srbiji ništa neće preostati nego da kosmetsko pitanje reši kao što su pitanje Nagornog Karabaha rešio Azerbejdžan, gde je međunarodna zajednica pokazala svu svoju nemoć. Dakle, bez velikih ustupaka Srbiji Kosovo nikada neće imati svoju državu.
Jovkovic
06. Decembar 2020.
Bravo
Bata
06. Decembar 2020.
Kosmet je Srbija! Nema podele, nema opštine, nema voda, sve je Srbija! Ili rat, kad tad!
Miodrag iz Peći
07. Decembar 2020.
A ko će da ga vodi lebati? Svako srpsko junačenje nas je koštalo gubitka teritorija i sve ukupno preko 1.000.000 izbeglica i interno raseljenih lica. Kao gumicom izbrisani sa vekovnih ognjišta. Groblja porušena, pirodice rasturene... Da li bi sačuvali naše istorijske spomenike, ko bi se vratio da živi na sprženoj zemlji?
Bata
06. Decembar 2020.
Dobro je da takvi kao on nisu više na političkoj sceni Srbije!