Nešić: Dok je Srba u institucijama BiH nema priznanja Kosova

Ministar bezbednosti BiH Nenad Nešić
Izvor: Kosovo Online

Dok je srpskih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine neće biti priznanja Kosova, poručio je ministar bezbednosti BiH Nenad Nešić, dodajući da je na taj način Republika Srpska zapravo "na braniku odbrane" Kosova, ponašajući se principijelno, za razliku od bošnjačkih političara.

"Dok smo mi, srpski predstavnici u Savetu ministara, Parlamentarnoj skupštini BiH, Domu naroda, Predsedništvu BIH, priznanje Kosova od strane BiH je nemoguće. Ne znam pod kojim uslovima i okolnostima bih mogao da glasam za nezavisnost Kosova. Pored Srbije, RS je ta koja je na braniku Kosova i štiti teritorijalni integritet Srbije i ponaša se principijelno, za razliku od nekih zemalja", rekao je Nešić za Kosovo onlajn u Beču, gde je boravio u zvaničnoj poseti.

Uz konstataciju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić uvek ističe da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ukazuje da sa druge strane, bošnjački političari ne poštuju teritorijalni integritet Srbije.

"Oni bi priznali Kosovo, ali ne mogu, zbog 'zlih' Srba, koji im to ne dozvoljavaju. Dok smo mi tu,  nema šanse za priznanje Kosova", rekao je Nešić.

Navodi da sve što se dešava u regionu ima reperkusije i na BiH, pa tako sve što se dešava na Kosovu, utiče i na BiH, pogotovo na srpski narod.

"Za sve Srbe, Kosovo je sveta zemlja i ne možemo da se prema tom pitanju odnosimo kao da se nalazi nege daleko", dodao je ministar.

Za bezbednosnu situaciju u BiH kaže da je dobra i bez većih izazova, osim kontinuirane borbe protiv organizovanog kirminala, ilegalnih migracija, o čemu je i razgovarao sa austrijskim kolegom u Beču.

Krizu u BiH, ističe, uglavnom izazivaju političari koji dolaze, najviše, iz bošnjačkog korpusa koji stalno dižu nacionalne tenzije, jer nisu spremni da pričaju o drugim stvarima poput povećanja penzija i plata.

"Zato izazivaju krizu, ali BiH može da postoji samo u obliku u kojem je ustanovljenja u Dejtonu, uz  ustavni poredak koji prozilazi iz Dejtona", rekao je Nešić i dodao da pruža punu podršku Miloradu Dodiku, koji, kaže, ne štedeći sebe ulaže napore da sačuva RS i njene nadležnosti.

"Srbin može da živi samo ako ima slobodu, a RS je sinonim za slobodu", jasan je Nešić.

Zato, napominje, sankcije uvedene zvaničnicima Srpske nemaju opravdanje i pokazuju dvostruke aršine međunarodne zajednice.

"Ono što za važi za neke druge narode na Balkanu, za Srbe ne važi. Velika većina EU podržava nezavisnost Kosova, iako nijedan element nezavisnosti nema, u odnosu na Srbe koji su konstutivan narod u BiH. Ali se, nažalost, nama se ne da pravo da izrazimo svoju volju, da imamo pravo na samoopredeljenje, da na nekom budućem referendumu donesemo odluku u kakvom obliku u BiH ili van nje želimo da živimo", rekao je Nešić.

Naglašava da su upravo Srbi sada ti koji štite Dejton i ustavni poredak, dok sa druge strane, kako kaže, agresivni bošnjački poilitičari, ruše Dejton, a imaju podršku međunarodnog faktora.

"Nama, Srbima je ostalo da se branimo,  diplomatijom, dijalogom. Srpska mora da se brani pameću, jedinstvom koje je nužno u ovom trenutku, jer će izazovi pred srpskim narodom biće i veliki i teški", napomenuo je ministar BiH.

Na pitanje o izjavi predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela o 2030. kao mogućoj godini za pristupanje EU, Nešić je odgovorio da ako BIH, i region, u roku do 2030. ne postane članica EU - Unija gubi svaki smisao.

"Ako do tada ne budemo članica, pitanje je da li treba da budemo na tom putu. Zaista je zajedničko opredeljenje svih naroda u BiH evropski put,  ali on ne može da traje beskonačno", upozorio je Nešić.

Kada je reč o inicijativi "Otvoreni Balkan", kaže da joj BiH ne pristupa, jer određeni političari ne mogu da razlikuju ekonomski razvoj od politike i povedu zemlju napred.

"Sada nema političke saglasnoti da BiH postane deo 'Otvorenog Balkana'. Ja se zalažem za tržište bez granica i prepreka, za slobodan protok roba i ljudi, koje bi doprinelo svima, da stvorimo tržište koje broji više od 15 miliona stanovnika, postanemo interesantniji investitorima... Ali, očigledno da političke volje nema. Čekam da postanemo član EU, da li ćemo - niko sada ne može da kaže, a evroskepticizam kod građana raste", rekao je Nešić.

On je kazao i da Srpskoj najviše odgovara jačanje Srbije, podsećajući da je veliki broj investicija u RS stiglo iz Srbije.

"Vučić je preporodio Srbiju, a Srbija i RS su jedno. U našim glavama granica ne postoji, mi smo jedan narod, istorija, kultura, jedna vera. Srpski narod, koliko god pokušavali da ga dele, ne može niko da podeli. Mi možemo samo da želimo da Srbija bude još jača, ekonomski, privredno, vojno, politički. To garantuje jaku RS, ali pre svega, garantuje mir i stabilnost u regionu, jer niko ne želi da se igra sa jakom državom, a Srbija to sada jeste", zaključio je ministar Nešić.