Nestorović i Stanković: Veći pritisak na Srbiji, moguće da na stolu u Vašingtonu bude neki dokument

ilustracija
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković uoči razgovora Beograda i Prištine u Vašingtonu ocenjuje da bi na pregovaračkom stolu mogla da se nađe neka vrsta dokumenta u kome bi američka strana specifikovala skup koraka koje naša strana u određenom vremenskom periodu treba da uradi, ne bi li postigla finalni sporazum sa Prištinom.

"Ne mislim da se radi o vremenu koje se meri godinama, niti o otvorenom procesu u kojem se strane usaglašavaju nego se radi o datumima“, rekao je on za Televiziju Pink. Prema njegovim rečima za Amerikance i Evropljanje čitav taj proes predugo traje i ima utisak da su njegovom reaktuelizacijom hteli da pojačaju neku vrstu diplomatskog pritiska na aktere .

Dodao je da je taj pritisak asimetričan.

"Težište je na Srbiji, da Srbija što pre prizna nezavisnost, da li direktno ili u nekoj indirektnoj formi stvar je diplomatije“, naveo je Vuk Stanković.

Istakao je da se iz toka Briselskog sporazuma vidi da je pritisak bio asimetričan.

"Obe strane su dobile skup svojih obaveza. Beograd se držao načela da potpisani sporazum poštuje i ispunio je sve obaveze, dok se Priština ne bavi uopšte onim čime treba – a to je formirnje Zajednice srpskih opština", kaže Stanković.

Prema njegovim rečima, ta obaveza je odložena do donošenje finalnog sporazuma.

"Albanci pod uticajem mentora menjaju redosled poteza“, dodao je Vuk Stanković.

Urednik u dnevnom listu “Alo” Veljko Nestorović je ukazao da EU i Vašington nisu mogli da nateraju Prištinu da odustane od gradnje jednog magistralnog puta kroz zaštićenu zonu kod Dečana, a ne na ukidanje taksi i formiranje zajednice srpskih opština.

Nestorović je ukazao da delegacija Prištine u Vašington ide u okrnjenom sastavu, bez nekih većih igrača.

"Sigurno je da će biti pritisaka na Srbiju, ali moramo da shvatimo da je pitanje Kosova postalo deo predizborne kampanje u Americi", rekao je Nestorović.

Kako je dodao, to može da znači da će da pritisnu albansku stranu da ispuni ono što je dogovoreno po pitanju uspostavljanja avio linije.

"Tramp sebe ne predstavlja kao čoveka koji započinje ratove, već potpisuje mirovne sporazume", rekao je Nestorović.