Nestorović: Sa procesom smene gradonačelnika namerno se odugovlači

Nestorović
Izvor: Kosovo Online

Zamenik direktora organizacije Community Building Mitrovica Nemanja Nestorović kaže za Kosovo onlajn da ima utisak da se namerno odugovlači sa procesom smene gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova.

Građani u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok prikupili su u januaru potpise u okviru peticije za smenu gradonačelnika, ali se i dalje čeka da Centralna izborna komisija verifikuje ove potpise, a Nestorović kaže da vlasti u Prištini zapravo kupuju vreme kako bi se donelo uputstvo za organizovanje referenduma, a oni iznašli rešenje najbolje po njih.

"U takvom statusu kvo, vlasti u Prištini pokušavaju da iznađu rešenje najbolje po njih. Kako stvari stoje do izbora će doći a kada nezhvalno je reći zbog velikih tenzija koje postoje i na centralnom nivou i na lokalu. Mislim da je taj proces odložen do kraja ove godine, kako bi trenutna vlast u Prištini osigurala svoju poziciju i na narednim izborima", kaže Nestorović.

Centralna izborna komisija, naime, treba da utvrdi da li je prikupljen minimum od 20 odsto potpisa upisanih birača u svakoj od četiri opštine.