Nezavisni sindikat radnika: Zloupotrebljeno osam miliona evra iz vladinog hitnog paketa

Priština
Izvor: RSE

Nezavisni sindikat radnika privatnog sektora još jednom je skrenuo pažnju na činjenicu da se u ime radnika zloupotrebljavaju sredstva hitnog paketa Vlade Kosova, gde su vlasnici kompanija i oni koji su radili tokom čitave pandemije konkurisali za plate radnika, a zatim ova sredstva vlasnici kompanija stavili u svoj džep, piše Zeri.

Prema njihovim rečima, radnici su primetili ovu zloupotrebu i sada se pripremaju za proteste i najverovatnije jedan takav prvo će biti održan u utorak u Gnjilanu.

“Postoji zapanjujući broj kompanija koje očigledno čine ovu vrstu zloupotrebe. To smo objasnili državi, ali izgleda da i njima to odgovara. Imamo ogroman pritisak od radnika koji traže preduzimanje akcija jer ne bi trebalo da se radnici zloupotrebljavaju i koriste na ovaj način”, navodi se u saopštenju Nezavisnog sindikata radnika privatnog sektora na Kosovu.

Mi se pripremamo za akcije, ali takođe smo u saradnji s državnim tužilaštvom kako bismo argumentovali zloupotrebe, dodaje se u saopštenju.

Prema njima, bedne su i sramne zloupotrebe i sve ono što se događa sa ovim paketom, jer umesto da se ta sredstva dodeljuju radnicima u mnogim slučajevima ona su završila u rukama i džepovima vlasnika kompanija a sve ovo, kako navode, može se desiti samo u državi bez države.

“Mislimo da je oko 8 miliona evra otišlo tamo gde ne bi trebalo i sigurni smo da neće biti sredstava za isplatu drugog meseca. Uzalud viču da rade dobar posao, na terenu je stvarnost drugačija. Ali možda postoji dogovor države i vlasnika kompanija da se ovo pitanje prećutkuje i smatra važnim, da bi kroz sredstava hitnog paketa bogatstvo sticali vlasnici kompanija i pojedinnci iz državnog aparata a radnike žrtvovati za druge, kao i uvek. Sramota.”, zaključuje se u saopštenju Nezavisnog sindikata radnika privatnog sektora na Kosovu.