Nikaj: Kurtijeva sramota ako se izbori na severu ne održe, ZSO će biti formirana

Bernar Nikaj
Izvor: Koha ditore

Član Predsedništva Demokratske partije Kosova Bernar Nikaj izjavio je da će biti sramota za premijera Aljbina Kurtija, ako se na severu Kosova ne održe izbori 18. decembra, prenosi Koha.

On je rekao da vreme treba iskoristiti da se Kurti sastane sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom i izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom i nađe rešenje.

"Ako se izbori ne održe, biće prekršen Ustav. Ako se izbori ne održe, Kurti je predao sever", izjavio je Nikaj.

Prema Nikajevim rečima, situacija na severu Kosova je zabrinjavajuća i to je krivica Kurtija, jer je, kako je istakao, situacija mogla da se izbegne.

"Zabrinjavajuće je što su se ovi prizori vratili na sever, to nisu scene koje bi trebalo da vidimo 2022. godine. Ova situacija se mogla izbeći, na severu bi nastao mir ako bi se institucija potrudile. Na severu je postojao krhki mir. Očuvati taj mir i razvijati ga u pozitivnom pravcu bila je ideja političke scene. Situacija na severu Kosova se vratila kao pre mnogo godina, ovi događaji remete opštu situaciju u zemlji", rekao je Nikaj.

On je naglasio da se trenutno na severu Kosova ne sprovodi red i zakon.

"Nije bilo iluzije da su Srbi po svojoj želji deo institucija. Umetnost održavanja ovakvog stanja nije u stvaranju situacije koja daje pokretač Srbima da napuste institucije. Red i zakon se sprovode u policijskim stanicama na severu. Situacija na severu u ovom trenutku je nepovoljnija nego pre mesec dana. Ne vidimo razlog za odlaganje izbora na severu. Izbori se moraju održati", ističe Nikaj.

On je ocenio da Vladi nedostaje doslednost u dijalogu i dodao da je malo verovatno da neće biti Zajednice opština sa srpskom većinom. Prema njegovim rečima, sadašnja situacija je gora od ideje o razmeni teritorija sa Srbijom.

Nikaj je dodao da je DPK spremna da se takmiči u četiri severne opštine.

"Aktuelna opozicija je ponudila toliko prostora premijeru da uradi posao i završi ovaj proces da vlast nikada nije imala takvu podršku. Stav DPK je dosledan u pogledu dijaloga. Kada je bilo teških trenutaka, ne samo da smo išli na sastanke, već smo i sami pozivali na sastanke. DPK nikada nije pozvala premijera na interpelaciju za dijalog. U javnom diskursu smo kritikovani zbog tako mekog stava", rekao je on.

Nikaj je rekao da pitanje registarskih tablica nije rešeno, ali je, prema njegovim rečima, pauzirano.

Prema njegovim rečima, ZSO će se ipak sprovesti.