Njuel: Ne postoji kolektivna saglasnost u NATO za pristupanje Kosova

Trejsi Njuel
Izvor: Zeri

Trejsi Njuel iz misije NATO izjavila je da trenutno ne postoji konsenzus u NATO o pristupanju Kosova jer, kako je navela, to je osetljivo pitanje za neke od saveznika.

Američka ambasada u Oslu u Norveškoj juče je održala onlajn diskusiju o članstvu Severne Makedonije u NATO. U diskusiji koja je bila otvorenog tipa, jedno od pitanjima je bilo vezano za moguće članstvo Kosova u NATO, prenosi Zeri.

"To je komplikovano pitanje, ali sviđa mi se. Da budem iskrena, trenutno u Alijansi ne postoji kolektivna saglasnost o statusu Kosova. To je i dalje osetljivo pitanje za neke saveznike koji unutar svojih zemalja imaju separatističke regije, poput Španije. Dakle, o tome nije bilo konsenzusa. Sjedinjene Države imaju jasnu poziciju, ali ne mogu više reći" , rekla je Njuel.

Ambasador Severne Makedonije u Norveškoj Serdjim Muhamed istakao je da imaju dobre odnose sa Kosovom i da će pomoći susedu u članstvu u NATO.

"Politika otvorenih vrata za NATO je aktivna. Mi imamo Kosovo kao suseda, znamo ga, imamo dobre odnose  i podržaćemo ih ako nastave da slede ovaj put. Ali, postoje neke prepreke koje treba savladati tokom vremena", ocenio je Muhamed.

Profesor Kamal Bjeghlov iz Eliot škole za međunarodne poslove na Univerzitetu Džordž Vašington istakao je da članstvo Kosova u NATO iziskuje vreme, ali je naglasio da je Kosovo postiglo mnogo od 1990. i kraja hladnog rata.

"Kada se hladni rat završio, bio sam jedan od retkih koji je posetio Albaniju. Intervjuisali su me mnogi novinari o kosovskom pitanju. Kosovo je postiglo puno, Sjedinjene Države i NATO podržali su nezavisnost. Verujem da je tajna članstva Kosova u NATO vreme i da se moraju prevazići neke prepreke. Poput Turske koja se suočava sa preprekama koje je potrebno prevazići. Dugoročno je moguće, ako Kosovo ispuni uslove za pristupanje, ono može postati član NATO", naglasio je Bjeghlov.