Nova runda dijaloga Beograda i Prištine danas u Briselu

Brisel
Izvor: Kosovo Online

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU biće održana danas u Briselu, a kako je ranije najavljeno razgovaraće se o Statutu ZSO.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković doputovao je sa timom od 18 eksperata u Brisel.

Početak razgovora ekspertske delegacije Beograda sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom planiran je za danas u 9.30 u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

Petković je ranije, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Miroslava Lajčaka u Beogradu, izjavio da razgovori o statutu ZSO treba da daju odgovore na koji način će se rešiti brojna važna pitanja koja se odnose na zajednicu, a pre svega na koji način će biti rešena izvršna ovlašćenja koja ZSO ima, u skladu sa sporazumima koji su potpisani 2013. i 2015. godine.

"To se odnosi i na zdravstvo i školstvo i prostorno planiranje i sva druga važna pitanja. Beograd ima puno pravo da finansira sve te institucije kroz ZSO", istakao je Petković.

Dve strane su prethodno bile u Briselu 26. oktobra i tada su održani odvojeni sastanci Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija sa predstavnicima EU.