Nova runda dijaloga Beograda i Prištine, Vučić i Kurti za istim stolom

Vučić i Kurti u Briselu sa Lajčakom i Boreljom
Izvor: Print Screen

U Briselu je u toku nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou uz posredovanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, prenosi RTS.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou održava se posle više od godinu dana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno se sastao Đuzepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom.

Pre toga, Borelj i Lajčak su razgovarali sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Lajčak je i juče, odvojeno razgovarao sa Kurtijem i Vučićem, u cilju priprema za današnji nastavak dijaloga, a posle tih susreta rekao da od današnjeg sastanka očekuje dogovor, ali ne i konačni.

Naveo je da će se danas razgovarati o tome kako postići budući sporazum i kako doći do normalizacije odnosa između dve strane.

Predsednik Vučić je juče rekao da će današnji razgovori biti teški, jer nema saglasnosti sa Prištinom gotovo ni po jednom pitanju, ali da će Srbija drži međunarodnog javnog prava, povelje UN, Rezolucije UN i Briselskog sporazuma, svega što je potpisano.

U više navrata predsednik Srbije bio je jasan, poručući da sve što je dogovoreno mora biti sprovedeno, sa naglaskom na formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučić je juče razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom. Takođe, razgovarao je odvojeno i sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Sa predsednikom u dijalogu u Briselu učestvuje i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.