Nova runda dijaloga: Vučić i Kurti danas u Briselu sa Lajčakom i Boreljom

Brisel - dijalog - Vučić - Kurti
Izvor: Koha ditore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastaće se danas u Briselu na novoj rundi dijaloga na najvišem političkom nivou uz posredovanje predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, a na sastanku će, kako je najavljeno, biti i šef diplomatije EU Đuzep Borelj.

Susretu Vučića i Kurtija prethodio je niz razgovora juče u Briselu. Njih dvojica imali su odvojene sastanke sa Lajčakom, generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Lajčak je posle zasebnih razgovora sa Vučićem i Kurtijem rekao da će sa njima danas razgovarati o tome kako postići budući sporazum i normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Poručio je da očekuje dogovor, ali ne i konačni. Kako je precizirao, „bilo bi jako naivno“ nadati se tako nečemu. 

Na današnji sastanak u Briselu predstavnike Beograda i Prištine pozvao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj, nakon tenzija na Kosovu nastalih zbog odluke Vlade u Prištini da 1. avgusta počne sa izdavanjem ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o promeni srpskih registarskih oznaka, a zbog čega su Srbi na severu Kosova u znak protesta blokirali puteve prema prelazima Jarinje i Brnjak 31. jula. Po nalogu SAD, vlada Kosova odlučila je da za 30 dana odloži primenu odluke.

Poslednji susret Vučića i Kurtija bio je u maju ove godine na neformalnoj večeri u Berlinu na kojoj je domaćin bio Lajčak, a u organizaciji nemačkog kancelara Olafa Šolca. U okviru procesa dijaloga u Briselu, poslednji sastanak održali su prošlog jula. 

Kurti je juče izjavio da je moguće da Priština 1. septembra ne primeni odluku o ulazno-izlaznim dokumentima, ali samo ako i Srbija odustane od izdavanja dokumenata na prelazima za građane Kosova. Kako je rekao, dok na srpskoj strani budu postojale privremene tablice, biće ih i na Kosovu.

Na drugoj strani, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da Srbija insistira na punom sprovođenju potpisanih i prihvaćenih sporazuma iz Brisela, jer je Beograd sve svoje obaveze u potpunosti ispunio, kao i da je Srbija čvrsto opredeljena da se dijalogom dođe do kompromisnog rešenja, bez pritisaka i ultimatuma.