Nova vlada ili izbori: Smaka, Janjić i Tahiri uoči odluke Ustavnog suda

Ustavni sud Kosova
Izvor: Kosovo Online

Uoči donošenja konačne odluke Ustavnog suda o dekretu kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade, profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora, dok politički analitičar Ramuš Tahiri i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić očekuju da će doći do formiranja nove vlade, navod RTV Kim.

Ustavni sud Kosova sutra treba da donese odluku o tome da li se će se formirati nova vlada ili će se ići na nove izbore, izveštava RTV Kim.

Smaka očekuje da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. Prema njegovim rečima Ustavni sud je, od osnivanja, mnogo puta do sada, pod uticajem politike tumačio odluke Ustava u skladu sa potrebama politike.

„Dakle, po Ustavu bi trebalo da se raspisuju novi izbori, ali svakako ne sada, nego kada se stvore uslovi za to, recimo za par meseci”, kazao je Smaka.

Tahiri očekuje da će odluka Ustavnog suda dati pravo parlamentu da formira vladu.

“Uvek kada se menja parlamentarna većina, odnosno kada se stvaraju i kvare koalicije, postoji mogućnost da se formira vlada. Znači, kada dođe do pada vlade, zemlja ne ide na izbore obavezno, a ako ide na izbore, odlučuje parlament ili većina parlamentarnih stranaka“, rekao je Tahiri.

Istakao je da parlament ima pravo da izabere novu vladu, jer je kako je rekao to „opšti važeći princip parlamentarnih republika u svetu, kao što je to Kosovo“.

Tahiri je napomenuo da Ustavni sud može da traži odlaganje od dve nedelje do konačnog odgovora.

Janjić očekuje formiranje vlade, ali ne isključuje mogućnost da, kako je rekao „Ustavni sud u svom političkom strahu od preuzimanja odgovornosti za nestabilnu situaciju izazove nova vremenska odlaganja“.

Prema njegovim rečima Ustavni sud će potvrditi pravo predsednika da da mandat Avdulahu Hotiju, kao što je on već učinio.

„U suštini, deblokirati, skloniti svoju odluku o sazivanju skupštine koja je već bila sazvana i time omogućiti formiranje vlade“, rekao je Janjić.

Dodao je da su male šanse da Ustavni sud odbije dekret kosovskog predsednika.

„Mislim da Ustavni sud to neće uraditi. Jako je važno i ono šta o tome misle i drugi zainteresovani. U ovom sučaju zemlje Kvinte, odnosno Amerika. Oni apsolutno očukuju novu vladu i očekuju da nova vlada odmah posle formiranja završi započete poslove, da raščisti agoniju oko toga da li je suspenzija ili ukidanje taksi, i naravno da se obnovi dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom“, naveo je Janjić.

Podsetmo, nakon što je kosovski predsednik Hašim Tači doneo odluku da imenuje Avdulaha Hotija iz DSK za mandatara Pokret Samoopredeljenje je podneo žalbu Ustavnom sudu.

Ustavni sud je 1. maja, suspendovao Tačijev dekret. Konačna odluka treba da bude donesena sutra.

Za to vreme, Pokret Samoopredeljenje priprema proteste sa fizičkom distancom, zbog postojanja mogućnosti formiranja vlade bez održavanja izbora. Za danas je zakazana druga proba protesta na trgu Skenderbeg u Prištini.