Nova zastava SPC na zvonari crkve Svetog Flora i Lavra u Lipljanu

Lipljan
Izvor: Kosovo Online

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli, piše RTS.

Dan nakon što je u centru Gračanice zapaljena srpska trobojka postavljena na jarbolu kraj spomenika Milošu Obiliću, u Lipljanu su nepoznati počinioci odneli zastavu koja je bila na zvonari i porti crkve Svetog Flora i Lavra.

Opisujući incident, paroh lipljanski Dragiša Jerinić kaže da je incidentu prethodilo izveštavanje lokalnog medija.

"Doskočili su do naše crkvene zastave koja je bila okačena na zvonari. Zastava na tom mestu stajala je tri godine, budući da nisu mogli da je strgnu, odsekli su zastavu do držača i odneli je", priča lokalni paroh.

Naveo da je televizija na albanskom jeziku TV 7, čija je ekipa pre toga došla i snimila zastavu, izvestila svoje gledaoce da se usred Lipljana vijori zastava Srbije.

"Odgovorili smo da je u Lipljanu postavljena zastava SPC što ima potpuno drugu dimenziju. Zastava naše crkve može da stoji i u Lipljanu, Beogradu, Njujorku, Minhenu, odnosno svuda gde je SPC", kaže Jerinić.

Istog dana lokalni Albanac je pretio grupi Srba iz ovog grada, kao i Nikoli Cvejiću, raseljenom Srbinu iz Prištine.

Cvejić je, pomislivši da je u pitanju psihički bolesna ili pijana osoba, slučaj pretnje zanemario i nije prijavljivao policiji. Međutim, pretnja se ponovila i narednog dana na ulici.

"Išao sam sa detetom on je zastao ispred nas i doviknuo. Šta je, još se nisi iselio za Srbiju? Opsovao me je i rekao je da će da me zakolje. Posle tih reči dete se jako uznemirilo, kao i ja, pa smo se odlučili da čitav slučaj prijavimo policiji", kazao je Cvejić.

Predsednik privremenog organa opštine Lipljan Milan Joksimović kaže da svaki napad na Srbe severno od Ibra uzrokuje seriju napada i na njihove sunarodnike koji žive u enklavama.

"Gračanica, Goraždevac, Lipljan, Ugljare, Štrpce su mesta u kojima su se u poslednje dve nedelje događali napadi", navodi Joksimović.

Dodaje da se porukama koje "svakodnevno raspiruju mržnju prema Srbima, Srpskoj listi i čitavom srpskom korpusu, zvanična Priština želi da ih svakim danom bude sve manje",

Slučajevi odnošenja crkvene zastave i pretnje lipljanskim Srbima prijavljeni su policiji. Na raskrsnici ulica ispred gradske crkve već nekoliko dana dežura patrola kosovske policije.

Srbi koji žive južno od Ibra jedinstveno su stali uz sunarodnike na severu Kosova podržavši ih u njihovim zahtevima Prištini, Kforu i međunarodnoj javnosti. To su i pokazali jučerašnjim mirnim protestima u Gračanici, Štrpcu i Gornjem Kuscu kod Gnjilana, gradu u kome je pre rata živelo više od 5.000 Srba – danas ih je jedva tri stotine.