Novi plan Velike Britanije za proterivanje albanskih migranata

Imigranti
Izvor: Politiko.al

Velika Britanija će ući u trag svim tražiocima azila iz zemalja koje se smatraju bezbednim, uključujući Albaniju, i ukloniti ih što je pre moguće. To je nova strategija koju će Velika Britanija primeniti za suzbijanje imigracije, prenosi albanski Politiko.

Britanski Tajms piše da ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman nastoji da oživi listu takozvanih "bezbednih" zemalja, za građane čiji se zahtevi za azil uglavnom smatraju neosnovanim.

Oni čiji zahtev bude odbijen neće imati pravo žalbe. Tokom ove godine, prema podacima Britanije, tamo je ilegalno otišlo više od 12.000 Albanaca.

Vlasti nastoje da primene metod sličan onom koji je primenila vlada laburista početkom 2000-ih, kada je u roku od deset dana rešavala zahteve tražilaca azila iz takozvanih zemalja sa "bele liste".

Migranti koji pristižu malim čamcima iz zemalja sa spiska biće zadržani na lokaciji za obradu u Manstonu u Kentu ili u drugim prihvatnim centrima, gde će se brzo pratiti njihovi zahtevi za azil.

Pretpostavlja se da su zahtevi za azil zemalja sa "bele liste" "očigledno neosnovani". Oni kojima je dostavljen "očigledno neosnovan" sertifikat neće imati pravo žalbe.

Na aktuelnoj "beloj listi", koja se poslednjih godina ne koristi zbog pravnih osporavanja njene upotrebe, nalaze se sve zemlje EU i Albanija, Makedonija, Moldavija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Indija, Mongolija, Južna Afrika, Koreja i neke zemlje Južne Amerike.

Druga lista "delimičnih oznaka" proglašava neka mesta bezbednim za muškarce, ali ne i za žene i decu. To uključuje Ganu, Nigeriju, Gambiju, Keniju, Liberiju, Malavi, Mali i Sijera Leone.

Druga opcija za koju se smatra da se razmatra je da se zabrani pristup svim muškim tražiocima azila iz zemalja sa obe liste i da se njihovi zahtevi tretiraju kao "očigledno neosnovani", ali da se dozvoli da zahtevi žena i dece iz tih zemalja napreduju normalno.