Novi šamar Prištine EU i SAD, Vučić sutra reaguje

Dijalog
Izvor: Instagram

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je sinoć da Kosovo neće prekinuti kampanju za članstvo u međunarodnim organizacijama, čime je Priština, kako piše Tanjug, udarila novi šamar međunarodnim naporima za obnovu dijaloga.

Upravo obustavljanje te kampanje bilo je, naime, preduslov za nastavak dijaloga, na koji se Priština obavezala i Sjedinjenim Američkim državama i Briselu i Beogradu.

Šta Srbija sada može da uradi, kakav će biti njen odgovor na celu ovu situaciju i da li delegacija Beograda i dalje očekuje nastavak razgovora, kako je to sinoć najavljeno iz Brisela?

Na to pitanje u Kancelariji za Kosovo i Metohiju za Tanjug su nezvanično rekli da će stav o novonastaloj situaciji, koju vide kao udar na same temelje dijaloga, sutra saopštiti predsednik Aleksandar Vučić.

Stav Beograda po pitanju nastavka dijaloga i potrebe za dijalogom oduvek je jasan, a analitičari su pred ovaj nastavak dijaloga ukazivali da Brisel, uprkos čvrstim namerama da oživi proces, ne može mnogo da učini, a da Beograd u Brisel odlazi sa dobrom voljom, da pokaze da nije kriva za propast dijaloga.

Kad je reč o konstruktivnosti kosovske strane, dakle, stvari su uvek iste.

Hoti je ovom najnovijom izjavom samo još jednom potvrdio neiskrenost i nepredvidljivost Prištine.

Hotijev prethodnik Aljbin Kurti pokazao je nepoštovanje prema inicijativi SAD i Ričarda Grenela, a sad je Hoti to pokazao prema Evropskoj uniji.

Upravo je Grenel svojevremeno, polovinom juna objavio na Tviteru da je dobio uveravanja od vlada Kosova da će privremeno zaustaviti kampanju povlačenja priznanja, odnosno zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se 27. juna sastali u Beloj kući.

Hoti je sada, posle dva sastanka u Briselu, rekao da lobiranje za priznanje Kosova Priština nije suspendovala.

Za njega je, kako je dodao, platforma za dijalog Ustav Kosova, a jedino što želi je, priznavanje Kosova.

British
26. Jul 2020.
Nista novo. Pristina potpise Mnogo
dokumenata I onda povuce.
I
Ljiljana
26. Jul 2020.
Okay. Srbija sutra pocinjevde- recognition too.
Manca
27. Jul 2020.
Ok samo ko je dao mandat ovoj nesreći da bilo šta po regovara