Novosti: Kosovo želi da se predstavi u istoj ravni sa Srbijom

Administrativni prelaz Jarinje
Izvor: © Kosovo Online

Iza odluke vlade u Prištini da ukine taksu na srpsku robu i zameni je merama reciprociteta, stoji pokušaj da se Kosovo predstavi u istoj ravni sa Srbijom koja je članica Ujedinjenih nacija, pišu Večernje novosti.

Kako ocenjuje ovaj list namera se vidi u delu prištinske odluke koja kaže da "Vlada smatra da su mere reciprociteta instrument odnosa između suverenih država", kao i da "u trgovinskim odnosima sa Srbijom izrazi u pratećim dokumentima moraju biti u skladu sa Ustavom Kosova i važećim zakonodavstvom".

Obrazloženo je da se tu misli na "fitosanitarne dokumente i prateću dokumentaciju za prehrambene i neprehrambene proizvode biljnog i neživotinjskog porekla koji podležu fitosanitarnoj kontroli", kao i za veterinarske potvrde, dokumentaciju za proizvode životinjskog porekla i potvrde za medicinske proizvode i opremu.

Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije kaže da su se do sada za trgovinu između Srbije i Kosova, prema dogovorima iz dijaloga dveju strana, koristili statusno neutralni obrasci, a ne međunarodni.

"Ovom odlukom vlada u Prištini će očigledno tražiti da ti obrasci budu onakvi kakve oni propisuju za sve ostale zemlje, mada to tek treba da vidimo. Odluka nalaže da se koristi obrazac ’po ustavu Kosova’, ali možda na njima neće morati da stoji ’Republika Kosovo’", kaže Đurđević.

Američka ambasada u Prištini, podsećaju Novosti, saopštila je u sredu da su SAD bile jasne da Kosovo treba da ukine sve takse, a ne da stvara nove barijere.

"Ove mere stvaraju više problema u trenutku kada SAD veruju da će sporazumi o avio, železničkom i drumskom saobraćaju o kojima su se obe strane dogovorile, kada budu sprovedeni, povećati ekonomski razvoj i stvoriti uslove potrebne za uspešan dijalog", rečeno je u saopštenju Ambasade.

Nekadašnji šef misije Srbije pri Savetu Evrope Zoran Milivojević kaže da odluka Kurtijeve vlade ne otvara perspektivu za nastavak pregovora sa Beogradom, jer je reč o suspenziji, a ne ukidanju takse.

"To ne odgovara stavu srpske strane o bezuslovnom ukidanju nameta kao uslovu za nastavak dijaloga. Reciprocitet koji zavode odnosi se na statusno pitanje i uvodi se na osnovu već proklamovane platforme vlade u Prištini da pregovori sa Beogradom treba da se vode između dva ravnopravna subjekta", ocenio je Milivojević.

 

Gresni pop Milorad
02. April 2020.
Pa ako hojce sto da ne: Zabraniti ulazak svima koji nemaju nasa dokumenta, tablice i sve ostalo.pa da vidimo onda gde ce i sta ce .....