Novosti: Palestina mrsi konce Albancima, ugrožena podrška 30 islamskih zemalja

kosovo
Izvor: GazzetaExpress

Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.

Prema informacijama tog lista, taj zahtev naveo je ministar spoljnih poslova ove zemlje Rijad al Malki u pismu upućenom generalnom sekretaru OIK.

Kako je obrazložio Al Malki, odnose treba prekinuti, jer Kosovo svojom odlukom krši međunarodno pravo i rezolucije, ali i otvoreno napada palestinski narod i njegova prava. Ukoliko bi članice OIK prihvatile palestinski zahtev, Priština bi se suočila sa velikim gubitkom podrške, jer je nezavisnost Kosova priznalo 30 od 57 zemalja koje su u ovoj organizaciji. One, kako se procenjuje, ne bi zvanično povukle odluke o priznavanju, ali veliki broj njih sasvim izvesno ne bi više pružao podršku Kosovu u nastojanjima da se učlani u međunarodne organizacije.

Priština je diplomatske odnose sa Izraelom formalno uspostavila 1. februara i na njihovu najavu da će ambasadu otvoriti u Jerusalimu, iz OIK je već 3. februara stigla osuda jer, kako je ukazano time bi se prekršila Rezolucija SB UN 478.

Nameru prištinskih vlasti kritikovala je i EU, ali je uprkos tome, ambasada zvanično otvorena 14.marta.

Pre Prištine, diplomatska predstavništva u Jerusalimu imale su samo Amerika i Gvatemala, od 2018. godine. Ovoj trojki pridružila se i Češka, koja je u martu otvorila diplomatsku kancelariju u Jerusalimu kao ispostavu ambasade u Tel Avivu.

Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan nedavno je izjavio da čin otvaranja ambasade Kosova u Jerusalimu predstavlja kršenje principa kojim se vode arapske i islamske zemlje, koje smatraju da je Jerusalim okupiran grad, a što potvrđuju mnogobrojne reuolucije UN, ako i da Rezolucija 478 zabranjuje državama da premeste ili otvaraju ambasade u Jerusalimu.

On je naveo da se ovakvom potezu protivi i Turska, i upitao koliko vredi dobiti priznavanje jedne zemlje, a izgubiti overenje više od 60.

"Sve članice nesvrstanih koje imaju sličan stav, kao i OIK će negativno gledati na taj akt. Dakle, čitav svet će na to gledati negativno, jer se kosi sa međunarodnim pravom i sigurno ne daje Prištini prolaznu vizu ka UN", naveo je ambasador Nabhan, apelujući na Srbiju da ne premešta svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Od Turske do Katara

Među članicama OIK koje priznaju Kosovo su Turska, Albanija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Kuvajt, Katar, Bahrein, Pakistan, Libija. Zemlje poput Omana, Egipta i Gvineje Bisao su svoje odluke o priznavanju već zamrzle i pre sporne odluke o ambasadi, dok Kosovo nikad nisu priznali Palestina, Azerbejdžan, Indonezija, Iran, Alžir, Tunis i Kazahstan.

Volkov
20. April 2021.
Bravo palestinci...treba se suprotstavljati americko-jevrejskom lobiju i njihovim marionetama.
Agron
20. April 2021.
Kosova nije Islamska derzava. Nasi stari su jos muslimani a mi mladi smo katolici.
Mili
20. April 2021.
Ne bih rekao da su katolici ali nisu takvi muslimani koje Srbija prizeljkuje.Nisu neznalice i nepismeni.Zapravo to najvise smeta Srbe.
Za palestince -pa nek se oni drze Srba i Rusije.
Volkov
21. April 2021.
Agron... Ovaj ti je bio odlican... Nasi stari muslimani a mi mladi katolici....pa kakva ti je to vera? 😂😂😂