Novosti: Provokacije Prištine uoči sastanka u Briselu, patrole VS i Kfora redovne aktivnosti

Američki KFOR
Izvor: Kosovo Online

Pokušaji Prištine da, mimo svih sporazuma, ubaci pripadnike Kosovskih policijskih snaga u sinhronizovane patrole Vojske Srbije i Kfora duž administrativne linije, imaju za cilj da se zaokruži stvaranje "kosovske vojske", prenose Novosti.

Ova nova kockica u mozaiku projekta stvaranja "kosovske države" nadovezala se na seriju provokacija Prištine, i to uoči nastavka dijaloga u Briselu, 7. septembra.

Tenzije su već podignute najavama o usvajanju Zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK i pretnjama kosovskih Albanaca da će se izaći iz pregovora o normalizaciji odnosa ukoliko Beograd ne povuče poternice za pripadnicima OVK.

Kako bi prikrila svoje planove, Priština je lopticu pokušala da prebaci na teren Srbije, optužujući Vojsku Srbije da je 7. avgusta u Karačevu prešla administrativnu liniju i "ušla na teritoriju Kosova".

Na to je oštro odgovorio srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je uzvratio da je reč o jednovremenoj patroli srpske vojske i Kfora:

“Nikakvog ilegalnog prelaska nije bilo. To je redovna aktivnost. Već nekoliko dana na delu su pokušaji Prištine da još jednom napadne Vojsku Srbije i da kažu kako se ne poštuju međunarodni sporazumi i kako Beograd gazi administrativnu liniju. A zapravo je njihov cilj da se u jednovremene patrole ubace pripadnici Kosovskih policijskih snaga. VS je to odbila nekoliko puta, mi imamo potpisan sporazum sa Kforom, ni sa kakvim KPS“, rekao je Vulin, i dodao da Beograd ne prepoznaje nikoga osim Kfora kao nekog ko je zadužen za mir i bezbednost na Kosovu i da svaka druga oružana formacija predstavlja bezbednosnu pretnju.

Vulin je pojasnio da je jednovremena patrola između Vojske Srbije i Kfora i regionalne komande "Istok", odnosno turskog kontingenta, uz dva iz kontingenta SAD, od 16.50 do 18.10 imala jednovremenu patrolu iz pravca sela Muhovac do sela Donje Karačevo, po unapred utvrđenoj administrativnoj liniji.

Sagovornici "Novosti" kažu da su dogovori Kfora i Vojske Srbije o sinhronizovanim patrolama proistekli iz Kumanovskog vojno-tehničkog sporazuma, a ministar Vulin pojasnio je da je sporazum kojim se predviđa na koji način se ugovaraju patrole, kada, gde i kako se kreću, potpisan 2001.

General Dragan Paskaš, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske SCG objašnjava za "Novosti" da već godinama postoje tzv. vruća telefonska linija i sinhronizovane patrole VS i Kfora, a koje su ustanovljene zbog čestih provokacija sa albanske strane duž administrativne linije.

“Ovi pokušaji da se pripadnici tzv. Kosovske policije ubace u ove patrole je još jedna provokacija kako bi se legalizovali i zaokružila priča o nezavisnosti. Kao što su pripadnici civilne zaštite polako obukli uniforme KPS, tako se sad članovi KPS "uguravaju" u ove patrole, da bi se obučavali i spremali za ozbiljnije oružane snage i buduće graničare granice koju tako silno žele”, rekao je Paskaš.

General u penziji Mitar Kovač kaže nam da Srbija ne sme da pristane na ovaj trik kosovskih vlasti.

“Iz Kfora je saopšteno da zajedno sa Vojskom Srbije od 2008. rutinski sprovode sinhronizovane patrole duž administrativne linije, kako bi se osigurala bezbednost. Dodaje se i da Kfor sprovodi zajedničke patrole sa kosovskim bezbednosnim organizacijama u blizini administrativne linije, kao i da sarađuje sa njima na teritoriji cele pokrajine. Naglašeno je da je saradnja Srbije na administrativnoj liniji u skladu sa mandatom Kfora, shodno Rezoluciji 1244 SB UN i Kumanovskim sporazumom. Pristajanje Srbije da pripadnici KPS budu u patrolama sa našom Vojskom i Kforom bilo bi pogubno. To bi Prištini dalo dodatni argument pred međunarodnom zajednicom i tamošnjom javnošću da su, eto, nekakva država i u pogledu obezbeđivanja 'granica'", izjavio je Kovač.

Za Dejana Miletića iz Centra za proučavanje globalizacije, nema dileme da čitav niz poslednjih poteza Prištine ima za cilj opstrukciju daljih razgovora sa Beogradom, kako bi dobili na vremenu do predsedničkih izbora u SAD, uzdajući se u poraz Donalda Trampa.

“Sve ovo što se sada dešava pokazuje i da su pripadnici OVK, odnosno kriminalno-teroristički krugovi, pravi 'gospodari' na Kosovu, a ne političke strukture i institucije. Oni sve čine da zaštite sebe i svoje poslove, uključujući i dizanje tenzija i stvaranje nestabilnosti čak i kroz pokušaje da članovi KPS patroliraju sa VS i Kforom”, napominje Miletić.

Iz Srpske liste u ponedeljak su reagovali na optužbe da se "ne oglašavaju kada je na dnevni red parlamenta u Prištini stavljena rasprava o spornom zakonu o zaštiti vrednosti OVK".

“Nije ni čudo što je pokrenuta kampanja napada na SL i legitimne predstavnike Srba s KiM, jer je u pozadini želja da SL svojim prisustvom na sednici skupštine i glasovima "protiv" da kvorum za odlučivanje i donošenje zakona koji su protivni interesima srpskog naroda. A sednica je i prekinuta zbog nedostatka kvoruma i donošenje zakona je neizvesno zbog toga. Mi smo o tom zakonu o nekakvoj zaštiti vrednosti OVK svoje mišljenje više puta javno pokazali. Član Predsedništva SL Ivan Todosijević gonjen je zbog izrečene istine o Račku i zato što branimo isključivo interese srpskog naroda, a ne lične i interese stranih finansijera” kažu u SL.