NSPM: Za priznanje Kosova u zamenu za članstvo u EU - 5,1 odsto građana Srbije

Mural u Beogradu
Izvor: EPA EFE/A.Čukić

Čak 84,7 odsto građana Srbije je protiv priznanja Kosova u zamenu za članstvo u EU, dok je 5,1 odsto za, pokazalo je istraživanje Nove srpske političke misli "EU, NATO, KiM, rat u Ukrajini i sankcije Rusije", objavljeno je na sajtu NSPM.

"Ta opcija da treba priznati Kosovo zarad ulaska u EU nikad nije prešla 10 posto i pokazalo se da nije Srbija tako podeljena, već neki centri moći stvaraju konfuziju i trude se da pomute i relativizuju ove nalaze", rekao je urednik NSPM Đorđe Vukadinović. 

Istraživanje je pokazalo i da podrška ulasku Srbije u EU konstantno pada, ali i da se oko te teme građani najviše kolebaju.

Vukadinović je rekao da je čvrsto opredeljeno samo 20 odsto anektiranih koji su za EU, ili oko 30 osto onih koji su čvrsto protiv, dok se svi ostali kolebaju i na njih utiču mediji ili neke izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Istraživanje NSPM je pokazalo da 82,1 odsto građana ne podržava uvođenje sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, 6,9 odsto podržava, a 11 odsto gradjana nema stav.

Građani su rekli da prate situaciji u Ukrajini, i oko 49 odsto smatra da je Rusija u pravu, 6,1 odsto misli da je to Ukrajina, stav nema 24 odsto, a za 21 posto gradjana niko nije kriv.

"Кada smo pitali ko je najviše kriv za sukob u Ukrajini, čak 68,7 odsto reklo je da je to NATO, Ukrajinu krivi 7,4, Rusiju 5,6, a nema stav oko 18 posto građana", rekao je Vukadinović.

Ukazao je na to da je podrška ulasku Srbije u NATO "doživela minimum" i sada je pala na 5,4 odsto, dok je protiv ulaska u NATO 87,2 odsto ispitanih.