Nuši: Odluka o vraćanju zemljišta Dečanima primena Briselskog sporazuma

politika
Izvor: Ekonomia Online

Poslanik Socijaldemokratske partije Nolj Nuši smatra da je odluka Vlade Kosova da manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemljišta primena Briselskog sporazuma i važan uslov za članstvo u Savetu Evrope, ali verovatno ne i jedini, prenosi Ekonomija onlajn.

"Kurtijev nalog Katastarskoj agenciji Kosova da uknjiži 24 hektara na manastir Dečani ne može se analizirati kao odluka van konteksta u kome se Kosovo nalazi. Ako posmatramo Kurtijevu strategiju od opozicije do ove tri godine na vlasti, to je jedna taktika neprekidnog otpora odlukama, ali koja na kraju dovede do primene svih onih odluka kojima se on opire", naglašava Nuši. 

Ističe da se na to ne može gledati drugačije, nego kao na Kurtijev plan, jer je integracija u međunarodne organizacije, kao što je Savet Evrope, takođe deo Francusko-nemačkog plana i Ohridskog sporazuma.

"Često smo u poslednje vreme videli da odnosi Kurtija sa onima koji nam pomažu da uđemo u Savet Evrope nisu baš dobri. Uveren sam da će biti i drugih uslova i Kurti će ih sprovesti rekavši da nije imao izbora", kaže on.

Povodom posete izaslanika SAD Grabrijela Eskobara, Nuši kaže da je razlog jasan - nova Uredba CBK o ukidanju dinara.

“Poseta je vrlo jasna i konkretna, fokusirana na pitanje dinara kao destabilizujuću taktiku dijaloga koja je slomila veru prijatelja ili partnera Kosova. Eskobar se sastao sa svim relevantnim akterima ovog procesa i Kurtija je poslednjeg posetio, ali red je jasan. Kurti mora da uradi sve što je obećao, laže građane kada kaže da je prihvatio dogovor i uslove međunarodne zajednice prihvatajući sporazume na stolu i onda stvarajući probleme u njihovoj primeni”, istakao je Nuši.

Prema njegovim rečima, aktuelnim odlukama Kurtijeve vlade menja se odnos Kosova prema partnerima, a dinar ne treba da bude razlog za to.

"Eskobar je bio jasan, partnerstvo više nije kao što je bilo. Voleli bismo da se vrati na pređašnji nivo, a ja mislim da je nedopustivo da se rastajemo sa partnerima i to zbog odluke o dinaru. Ovaj problem se rešava sa Udruženjem, Kurti se dogovorio o tome”, dodao je Nuši.