Nuši: Pokušaj da se izbori na severu održe na silu doneće napetost

Nolj Nuši
Izvor: Reporteri

Član Socijaldemokratske pratije Nolj Nuši rekao je da ideja o održavanju izbora na severu nije dobra i da ne doprinosi demokratiji, prenosi Ekonomija onlajn.

Nuši je rekao da izveštaji nevladinih organizacija pokazuju da nema srpskog kandidata za gradonačelnike u Severnoj Mitrovici i Leposaviću.

"Vlast u dve opštine je 95 odsto srpska, ali nema srpskog kandidata. Znamo šta ova logika seje, znamo kakvu napetost može da izazove pokušaj da se izbori održe 'nasilno'. To je istorija neprekidnih tenzija koje je Vlada često izazivala.., što je dovelo do situacije da smo taj deo teritorije već učinili objektom odnosa sa Srbijom, koju nazivamo kriminalnom, ali na kraju sklopimo sporazum sa njom“, rekao je Nuši za RTV Dukađini.

Dodao je da iz studija koje su urađene proizilazi da je distanca između Srba na severu i institucija Kosova, zbog tenzija koje je izazvala Vlada, povećana.

"Ovde je problem što Kurti vidi sever ili želi da nam ga 'proda' kao problem organizovanog kriminala", dodao je Nuši.

Nuši je u vezi sa jučerašnjim ranjavanjem Milana Jovanovića naglasio da je zabrinut zbog političke situacije, „jer je u očima sveta Kosovska policija lagala“.

"Policija je ušla u opasnu političku igru na severu“, dodao je on.

Kada je reč o sporazumu sa Srbijom, Nuši matra da je samo Kosovo dobilo precizne i konkretne obaveze iz tog sporazuma, ali je iznenađen što je Besnik Bisljimi priznao da postoji grupa koja će pisati statut ZSO i da je na čelu te grupe poslanik iz Srbije.

"Ovo pokazuje koliko Kosovo ima malo uticaja na proces dijaloga", zaključio je Nuši.