NVO: Razumemo bes SAD prema kosovskim političkim elitama

Zastave Kosova i SAD
Izvor: Telegrafi.com

Grupa nevladinih organizacija sa Kosova zatražila je od Sjedinjenih Američkih Država da razmotri poziv Kosovu za učešće na Samitu demokratije, koji će biti održan početkom decembra, a koji organizuje američki predsednik Džozef Bajden, prenosi Telegrafi.

U pismu zameniku pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Gabrijelu Eskobaru i koordinatoru Saveta za nacionalnu bezbednost za demokratiju i ljudska prava Šantiju Kalatilu, 20 nevladinih organizacija su iznele svoje razloge zašto bi Kosovo trebalo da bude deo ove inicijative.

"Svesni smo delikatnog bezbednosnog konteksta na Balkanu, koji proizvodi duboke etničke podele i često nestabilnost. Međutim, imajući u vidu kontinuirani napredak koji je Kosovo ostvarilo tokom godina u izgradnji demokratije, ali i posebne odnose između naroda Kosova i Sjedinjenih Država, verujemo da Kosovo zaslužuje da bude deo ove strateške inicijative i da će imati koristi od iste", navodi se u pismu. 

Takođe, potpisnici pisma istakli su da je Kosovo "jedna od zemalja u regionu koja je zabrinuta zbog zlonamernog autoritarizma kao i uticaja Kine i Rusije".

"Takođe razumemo, a u nekim slučajevima i delimo, bes koji SAD imaju prema kosovskim političkim elitama, ali ne vidimo bilo kakvu razliku u odnosima SAD i Kosova koja je suštinski kontradiktorna, zbog čega bi Kosovo zaslužilo isključenje iz pro-svetskog kampa demokratije. Čvrsto verujemo da bi učešće Kosova na samitu pomoglo unapređenju demokratije i ljudskih prava u našoj zemlji i ojačalo naše napore da institucije pozivamo na odgovornost. Stoga se nadamo da će Vlada SAD biti spremna da preispita ovu odluku", kaže se, između ostalog, u pismu nevladinih organizacija.

Potpisnici ovog pisma, upućenog visokim američkim zvaničnicima, jesu Grupa za balkansku politiku, Balkanski forum, Demokratija plus, Demokratija za razvoj, Kosovski institut za evropsku politiku, GAP institut, Fond za humanitarno pravo, Institut za socijalnu politiku "Musine Kokalari", Kosovski centar za bezbednosne studije, Kosovska fondacija civilnog društva, Kosovski demokratski institut, Kosovski institut za istraživanje i razvoj politike, Mreža žena Kosova, Kosovski pravni institut, Pokret FOL, Organizacija Ćohu, Prištinski institut za političke studije, Sbunker, Inicijativa i Donika Emini, članica Savetodavne grupe za evropsku politiku za Balkan.