Od tehničkog dijaloga zavisi novi sastanak Vučića i Kurtija

Brisel Kosovo Onlajn
Izvor: Kosovo Online

Tehnička runda dijaloga Beograda i Prištine biće održana 7. jula u Briselu i to bi trebalo da bude priprema za dijalog na visokom političkom novou koji se očekuje pretposlenje nedelje jula.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da će održavanje drugog sastanka Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Briselu u mnogome zavisiti od toga šta će biti postignuto tokom razgovora na tehničkom novou.

”Kada će i da li će biti održan novi sastanka Vučića i Kurtija znaćemo nakon ekspertskih razgovora sledeće nedelje”, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, naglasio je važnost dobre pripreme novog sastanka na najvišem nivou.

U briselskim diplomatskim krugovima ocenjuje se da je šef diplomatije EU Đuzep Borelj, taj koji inistira na održavanju još jedne runde dijaloga na najvišem nivou pre početka letnjih odmora u EU istitucijima.

Istovremeno, Lajčak se zalaže za održavnje visokopolitičkog dijaloga samo u slučaju da ima osnova i naznaka da se razgovori mogu pomeriti sa mrtve tacke odnosno da se neće završiti kao prvi sastanak Vučića i Kurtija - potpunim odsustvom razumevanja po bilo kom pitanju.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković najavio je da će se 7. jula u Briselu na tehničkoj rundi razgovora Beograda i Prištine razgovarati o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, u svetlu poslednjih napada na Srbe, o pitanjima nestalih, enegretici kao i o formiranuu Zajednice srpskih opština koja je dogovorena pre 3.000 dana Briselskim sporazumom i još nije sporovedena.

Po svim tim pitanjima, posebno kada je reč o ZSO, Beograda i Priština do ovog trenutka nisu uspeli da približe stavove.

Šta više, dolaskom Aljbina Kutija na čelo privremenih institucija u Prištini, jaz u stavovima sa Beogradom, ali i Briselom, postao je još dublji.

Portaprol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug, ponavlja da je Kosovo 2013. godine potpisalo sporazum o formiranju ZSO, a da ga je kasnije ratifikovao i kosovski parlament.

”Tim činom Kosovo je preuzelo međunarornu obavezu da ispuni ovaj sporazum. Na Kosovu je da predloži put primene dogovorenog”, navodi Stano.

U Briselu podsećaju da je ZSO ”važan element” sveobuhvatne normlizacije odnosa Beograda i Prištine i da zemlje članice očekuju od obe strane da primene sve dogovoreno do sada u dijalogu.