Odalović: Nema budućnosti za Srbe na Kosovu dok god Priština vodi ovakvu politiku

Veljko Odalović
Izvor: RTS/Print Screen

Briselski sporazum mora da se implementira, da se formira Zajednica srpskih opština, kako bi Srbi sa Kosova dobili sredinu u kojoj ima sigurnosti, kaže predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović, prenosi RTS.

Tokom vikenda, u srpskim sredinama na Kosovu u dva odvojena incidenta, jedan srpski mladić je ranjen nožem kod Vitine, dok je u Gračanici ispaljeno više metaka iz automobila u pokretu.

"Postoji kontinuitet napada na Srbe i ne postoji želja da Albanci to osude i kazne počinioci. To su motivisani napadi", rekao je Odalović u Jutarnjem programu RTS.

Odalović podseća da istovremeno prištinske institucije rade eksproprijaciju zemljišta na severu Kosova i pokušavaju da izazovu incidente kako bi opravdali nameru da sprovedu punu kontrolu nad celim Kosovom, pre svega u severnom delu.

"Imamo ranjene mladiće, ljude u zatvorima. Srbi nisu sigurni, ni u etnički čistim sredinama, ni u multietničkim sredinama, ni na putu. Nema budućnosti za njih dok god Priština vodi ovakvu politiku, jer oni vide Kosovo bez Srba i vide Kosovo kao samoproglašenu državu", rekao je Odalović.

Predsednik vladine komisije kaže da je ZSO deo sporazuma potpisanog pre 10 godina, i od tada je prošlo već nekoliko vlada u Prištini i ni jedna nije htela da formira ZSO.

U Beograd danas stiže specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji će prethodno posetiti i Prištinu. Lajčak je u januaru boravio kao deo "velike petorke".