Odalović: SAD i EU da ćute o Račku, zabrinjava što niko ne sme da kaže drugačije

Veljko Odalović
Izvor: Tanjug

Generalni sekretar narodne Skupštine i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je za RTS da bi SAD i EU trebalo da ćute kada je Račak u pitanju.

On je kazao da su mnogi postupci i izveštaji pokazali šta se tamo zapravo dogodilo, da je to zapravo bila teroristička akcija koja je iskorišćena.

"Zašto Evropa i SAD brane Račak, jer su to iskoristili za bombardovanje i ako im se ovo sruši moraće neko nekome da objasni zašto su oni bombardovali jednu suverenu zemlju i napravili jedan presedan. Ja razumem Albance jer oni od toga prave svoju priču, ali zašto ovi drugi koji mnogo bolje znaju i od Albanaca, čak i od nas šta se tamo stvarno desilo. Zar neko misli da ta akcija nije opservirana od strane stranih službi“, rekao je Odalović.

On je dodao da zabrinjava to što se oni drže jedne izjave i što niko ne sme da kaže nešto drugačije. 

"Šta se desilo Todosijeviću koji je čak osuđen na dve godine zbog toga što je rekao ovo. To znači da svi mi koji se suprotstavljaamo Vokerovoj izjavi koja je bila izrežirana ćemo imati probleme sa Evropom, Amerikom , Albancima. Mi ćutati ne možemo , ima nas koji znamo šta je bilo i nastavićemo to da dokazujemo“, rekao je Odalović.

Odalović je podsetio da je Haški tribunal, napravljen da bi doneo pravdu i pomirenje nije osudio akciju u račku.

"Imao je u optužnici podignutoj protiv Slobodana Miloševića i državnog političkog vrha tačku optužnice Račak, a sami su odustali. Posle procesa koji je vođen i svedočenja. Mislim da je Danica Marinković tu bila neko ko je dao najviše argumenata za to da se demaskira jedna Vokerova priča i jedna prevara. Sada mi dolazimo u situaciju da nama, Vulinu i bilo kome od nas kada govorimo o tome šta se tamo desilo zabranjuju da o tome pričamo, a nigde nijedan postupak sem tog pokušaja u Haškom trinbunalu nije vođen i nigde niko nije izveo nijedan dokaz, sem Vokerove izjave da se tamo desio masakr nad civilima. Voker nema kredibilitet da o tome priča“, zaključio je Odalović.