Odalović: Sramotno saopštenje prištinskih vlasti o pretrazi rudnika Štavalj vređa sve žrtve

Veljko Odalović
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović kaže za Kosovo onlajn da najnovije saopštenje Vlade Kosova, koja je optužila Beograd za neozbiljnost i nedostatak posvećenosti u rešavanju sudbine nestalih, vređa porodice žrtava kosovskih Albanaca i Srba.

Danas je završena pretraga lokacije rudnika Štavalj kod Sjenice na kojoj nisu nađeni posmrtni ostaci nestalih, a tim povodom je Komisija za nestale pri Vladi Kosova optužila Beograd za nedostatak posvećenosti za rešavanje sudbine nestalih i zatražili su otvaranje arhiva i satelitske snimke.       

"Moram prvo da naglasim da oni koji su se oglasili ovim saopštenjem, ne znaju ništa. Na lokaciji  kod rudnika Štavalj bili su članovi i beogradske i prištinske delegacije. Tu su bili međunarodni predstavnici, predstavnici  Euleksa, kao i eksperti arheološke struke koji su jedini ovlašćeni da, nakon pretrage, saopšte situaciju na terenu", objasnio je Odalović. 

Dodaje da ova lokacija pretražena na zahtev prištinske vlasti i to na osnovu informacija koje im je dao svedok koji je sa udaljenosti od nekoliko stotina metara video neka dešavanja.

"Imajuću u vidu da je reč o veoma osetljivom pitanju, pogotovo za porodice nestalih osoba, odmah po dobijanju te infomacije pozvali smo Prištinu. Dogovor je bio da oni dovedu svedoka koji će dodatno da obeleži lokaciju. Dali smo sve garancije o njegovoj zaštiti. Nažalost, to se nije desilo, svedok nije doveden", nastavlja dalje naš sagovornik.

Na poslednjem sastanku Radne grupe za nestala lica, čiji su članovi i predstavnici Beograda i Prištine, koji je održan 16. aprila prošle godine, kako kaže Odalović, naša delegacija je preuzela nekoliko obaveza. 

"Među preuzetim obavezama bila je i pretraga rudnika Štavalj, kao i lokacije Križevak gde je pronađeno sedam tela kosovskih Albanaca. Kada je u pitanju rudnik Štavalj pozvali smo i Međunarodni komitet Crvenog krsta da nam pomogne u pribavljanju novih infomacija u vezi sa lokacijom. U njihovom prisustvu 10. maja su prištinskoj delagaciji uručeni satelitski snimci do kojih je Međunarodni komitet došao", nastavlja Odalović.

Dodaje da su satelitski snimci iz vremena za koje se pretpostavlja da su tela mogla da budu prebačena na lokaciju. Jedan snimak je od 30. maja, a drugi od 3. juna 1999. godine.

"Ono što nas raduje jeste da NATO ima snimke. Zahvaljujemo se i američkoj ambasadi koja je posredovala u svemu ovome", kazao je Odalović i naveo da su tu informaciju podelili sa predstavnicima Prištine.

Dodaje da su 13 dana zajedno proveli kod rudnika Šatavalj, da je lokacija svakodnevno prekopavana u prisustvu nekoliko predstavnika prištinske delegacije. 

"Više od 7.000 kubika rastresitog zemljišta je uklonjeno sa lokacije i pretražen je svaki kvadratni metar za koji se sumnjalo da može da bude potencijalno grobnica. Uvaženi su zahtevi i prištinske delegacije i predstavnika Euleksa, tako da saopštenje privremnih prištinskih insitucija ne samo da ne odgovara istini, već je i sramotno", naglašava Odalović. 

Kako kaže, danas su svi zajedno konstatovali da je lokacija pretražena, a da predstavnik prištinske delagacije nije imao primedbu. 

Odalović naglašava da je siguran da ovo saopštenje nisu pisali ljudi koji su bili na terenu već oni koji su hteli da iskoriste ovaj slučaj u svoju korist, služeći se, ne istinom, nego, kako naglašava, lažima.

"Reč je o zloupotrebi u u političke svrhe, političkom pamfletu koji potvrđuje da Priština nije spremna da sarađuje, da ispunjava obaveze i da prizna da su počinjeni zločini i nad kosovskim Srbima", dodaje Odalović.  

On je rekao da Priština odbija da pretraži devet lokacija na teritoriji Kosova, o kojima im je Beograd uputio veoma precizne i detaljne informacije

"Oni odbijaju to da učine iako je to obaveza koju su preuzeli kroz Radnu grupu. To je odnos neopoštovanja prema žrtvama, njihovim porodicama i dodatno povređivanje istih", kaže naš sagovornik. 

Naglašava da će svaki zahtev prištinske strane i svaka informacija, što se tiče Beograda, biti proverena na veoma odgovoran i transparentan način.

"To isto tražimo od Prištine i insistiram da se održi hitan sastanak Radne grupe u Prištini i da se tada rasprave sva otvorena pitanja, tada ću poručiti da se klonimo ovakvih izjava, poput njihove današnja i da se okrenemo rešavanju pitanja nestalih osoba i probemima sa kjima se suočavaju porodice kosovskih Srba i Albnaca", kaže Odalović navodeći da je reč o humanom i civilizacijskom pitanju i moramo učiniti sve da izbegnemo politizaciju.

"Žao mi je što sam moramo da reagujem, ali ovakakv bezobrazluk i laži neću da trpim niti ću da ćutim pred njima", dodao je on.

Odalović napominje da je Radna grupa za nestala lica, koja 15 godina funkcioniše u okviru dijaloga Beograda i Prištine i koja je rešila 1.823 slučaja nestalih. Među njima je bilo 1.527 Albanaca i 296 Srba.

"Toliko o tome šta smo radili, koliko smo radili i kakav je naš odnos prema žrtvama. Dali smo im 2.417 dokumenata koji govore o nestalim licima, a mi nismo dobili ni jedan", dodaje naš sagovornik.