Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na naše zahteve

Veljko Odalović
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije Veljko Odalović izjavio je da je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, koja je počela pre osam dana, pokrenuta na osnovu informacija koje je dostavila prištinska delegacija radne grupe za nestala lica, poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica, prenosi N1.

Odalović objašnjava da su lokaciju kod rudnika Štavalj i ranije obilazili eksperti iz Srbije i sa Kosova i obeležili mesto koje bi moglo da bude predmet pretrage.

"Želimo da ova lokacija bude detaljno pretražena i damo odgovor da li se ovde nalazi masovna grobnica, ili je ta informacija bila nepouzdana", kaže Odalović.

Prema njegovim rečima, na lokalitetu se nalaze predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestala lica, predstavnici prištinske delegacije, eksperti Euleksa, kao i naši eksperti. On je dodao da je tako bilo i na ranijim lokacijama.

"Želimo da kada odavde odemo lokacija više ne bude upitna", napomenuo je Odalović za N1.

On je kazao da Priština ne postupa prema sprskim zahtevima za ispitivanjem potencijalnih masovnih grobnica na isti način i da je do sada predato više od 10 zahteva.

"Iako smo predali više od 10 zahteva gde imamo dosta validne i pouzdane informacije od sahranjivanja vojnika sa Košara, do drugih lokacija, nemamo postupanje Prištine. Nadamo se da ćemo i srpskim porodicama dati odgovore. Ovo je humanitarno pitanje i politizacija procesa nas udaljava od rešenja", naglasio je Odalović.