Odalović: Za Srbiju će u procesu evrointegracija najveći izazov biti Kosovo i Metohija

odalović
Izvor: Tanjug

Generalni sekretar Narodne Skupštine Srbije Veljko Odalović rekao je, govoreći o godišnjim izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija da će za Srbiju najveći izazov biti pitanje Кosova.

Odalović je za RTS ocenio da je , ipak, izveštaj Evropske komsije lepa vest, s obzirom na prošlogodišnji izveštaj koji je bio drugačiji, dosta negativniji.

„Ako evropske institucije budu imale snage, da Priština sedne za sto u Brisel i kroz dijalog rešava sva otvorena pitanja, koja mogu upravo kroz rešavanje na relaciji Beograda i Prištine daju kvalitetne rezultate, onda je mnogo lakše pričati posle toga. Ako se Priština bude ponašala kako se do sada ponašala i bude ignorisala ceo taj proces, opstruirala ga i bežala sa tog stola i međunarodnih obaveza koje je preuzela, onda svi mi imamo problem", kaže Odalović.

Dodaje da onda dolazimo u situaciju i ako bismo neke stvari hteli da rešavamo zajedno sa njima za dobrobit svih onih koji žive na obe strane administrativne linije zbog budućnosti čitavog regiona, onda adresa nije Beograd, već Priština.

Govoreći o prvom sastanku tehničke grupe predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, koji je planiran za danas, na kome će se razgovarati o trajnom rešenju registarskih oznaka, Odalović kaže da je važno da se proces ne odlaže.

„Neće biti lako zato što Priština, po pravilu, ima maksimalističke zahteve i pokušava da dobije podršku za tako nešto. Ovo je nešto o čemu treba racionalno razmišljati, da se omogući mehanizam, da Srbi i Albanci i svi oni koji prelaze administrativnu liniju sa obe strane i na prostorima na kojima se kreću vozilima se osećaju lagodno, da nemaju teret", kaže Odalović.

Dodaje da postoji lagano rešenje, problema ne bi ni bilo.

"Ovo traje, nije nešto što je novo, nešto što je nasleđeno iz prethodnih dijaloga, pre Briselskog sporazuma o ovome se razgovaralo. Ušlo se u neke obaveze i sada se radi na tome", navodi Odalović.

Što se tiče Amerike i Evrope kada je reč o Zapadnom Balkanu, Odalović smatra da su oni najodgovorniji za ukupno stanje.

"Oni imaju i najveću obavezu da učine dodatne napore da svima nama pomognu da se Zapadni Balkan uredi na način da ima budućnost i perspektivu. Ne mogu oni da se gledaju odnose Beograda i Prištine i očekivati od nas da nađemo rešenja za problem koji su nam oni napravili", ističe Odalović.

Podseća da je Rezolucija 1244 živa, "te da su Amerika i Evropa dozvolile da na teritoriji koja je bila pod mandatom UN, samoproglašenu državu i podrže je".

"Кurti je svojim potezima pokazao da ne preza ni od čega. Mislim da donosi vrlo ekscentrične odluke i ne verujem da je u svemu što je radio dosad imao neku kompletnu podršku, naknadno su mu se pridruživali. Bojim se da ne bude novih provokacija, novih problema, sklon je tome", kaže Odalović.

Ističe da rezultate Srpske liste na izborima koji su se održali na Кosovu i međunarodna zajednica i Priština "moraju apsolutno da prime k znanju".

"Zajednica srpskih opština je naš budući cilj ka kojem težimo, jer je to obaveza koju Priština mora da ispuni", zaključio je Odalović.