Odloženo glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN

Generalna skupština UN
Izvor: Wikipedia

Generalna skupština UN je 2. maja trebalo da se izjasni o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, ali je glasanje odloženo, potvrdio je za N1 Sarajevo ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija, prenosi N1.

“U ovom trenutku znamo da sednica neće biti 2. maja, zbog toga što danas šaljemo tekst rezolucije na reviziju, ukoliko zemlje članice UN imaju još neke predloge na tekst. Generalna skupština će biti sigurno nakon 6. maja, zavisno od rasporeda sednica, što ćemo znati u utorak. I misija BiH u UN je učestvovala u ovoj odluci, kako bi se dalo više vremena onima kojima je potrebno ili onima koji su spremni na veće razumevanje teksta rezolucije, da kao grupa prijatelja i sponzora rezolucije budu otvoreni za dalje konsultacije", kazao je Lagumdžija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da su SAD, Nemačka i druge zemlje pojačale lobiranje za rezoluciju o Srebrenici, zahvaljujući kampanji koju Beograd vodi protiv njenog usvajanja.

Na kraju petodnevnog boravka u Njujorku, gde se sastao sa predstavnicima brojnih zemalja sa kojima je razgovarao o rezoluciju o Srebrenici, Vučić je srpskim medijima rekao da su "Amerikanci i Nemci i drugi danas formirali štab u Beču" i da to "nikada ne bi učinili da Srbija nije uradila dobar posao".

"Okupili su se u Beču i brojali su glasove koje imaju (za usvajanje rezolucije), brojali su glasove protiv jedne male Srbije. Brojali su ko će glasati 'za' od 190 zemalja sa pravom glasa i pravili su liste za pritisak. Mi smo uradili ono što je naš posao, ali sad će oni da ih teraju, maltretiraju", kazao je Vučić.

Predsednik Vučić je dodao da su predstavnici Srbije u Njujorku, među kojima su ambasador u Vašingtonu Marko Đurić i nekadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, noćas imali sastanak sa pet evropskih zemalja koje smatraju prijateljskim i za koje "veruju da je moguće da ne glasaju onako kako je naređeno".

Vučić je zahvalio Jeremiću na angažmanu prethodnih dana rekavši da je "vrlo predano i korektno" radio zajedno sa ostalim članovima delegacije Srbije, uključujući i njega.

Rezolucijom o Srebrenici se poziva da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine.

"Bez rezerve se osuđuje svako poricanje genocida i pozivaju sve članice UN da čuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijajući posebne programe za negovanje sećanja, kako bi se sprečio revizionizam i ponavljanje genocida u budućnosti", piše, između ostalog, u tekstu rezolucije.