Odobrena inicijativa za sporazume Kosova sa Kanadom i Turskom za priznavanje vozačke dozvole

Dželjalj Svečlja
Izvor: Reporteri

Vlada Kosova je danas na sastanku odobrila inicijativu za zaključivanje sporazuma Kosova sa Kanadom i Turskom o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, prenosi Koha.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da, nakon zaključivanja tih sporazuma, građani koji imaju boravišnu dozvolu u te dve zemlje, neće morati da polažu dodatne ispite ili testove.

Svečlja je istakao da se uskoro očekuje finalizacija sporazuma između Kosova i Nemačke o vozačkoj dozvoli.

"Posle duge posvećenosti, radujem se uspešnom završetku ove nedelje sa obostranim priznavanjem dozvole sa Saveznom Republikom Nemačkom", rekao je Svečlja.

U međuvremenu, na sednici Vlade je usvojen i Nacrt odluke o primeni međunarodnih sankcija koje je Evropski savet EU uveo protiv 183 osobe i 26 beloruskih privrednih subjekata povezanih sa režimom Aleksandra Lukašenka.

Prošla je i inicijativa za zaključivanje finansijskog sporazuma za IPA 2021 između Kosova i EU. Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da će, prema tom sporazumu, 63,96 miliona evra biti namenjeno projektima za opštine, životnu sredinu, deminiranje, podršku poljoprivredi, ruralnom razvoju i unutrašnjem tržištu.