Olbrajt: Zabrinuta sam zbog ponašanja Turske, manipuliše se s muslimanima na Kosovu

Medlin Olbrajt
Izvor: Intermagazin

U komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD danas je održano saslušanje na kome su učestvovali stručnjaci za Zapadni Balkan, a nekadašnja američka državna sekretarka Medlin Olbrajt između ostalog je navela da je zabrinuta zbog ponašanje Turske, prenose Novosti.

"Zabrinuta sam zbog ponašanja Turske, manipuliše se sa muslimanskom populacijom na Kosovu. Pod pritiskom su. Erdoganova uloga je zabrinjavajuća. Ovaj komitet to mora imati na umu", navela je Olbrajtova.

Kada je u pitanju Specijalni sud za zločine na Kosovu, nekadašnja državna sekretarka SAD navodi da treba biti veoma pažljiv kada su u pitanju lična i kolektivna odgovornost za zločine.

"Sada imamo Specijalni sud na Kosovu. Uvek imamo problem sa ulogom Srba u ratu. Rusija želi tokom cele istorije specijalne odnose sa Srbijom. Koriste taktiku KGB, i žele da spreče saradnju sa Zapadom. Naši odnosi sa Kinom imaju uticaja na mnoge delove sveta. Iznenađena sam, Kinezi su svuda, čak i u Venecueli. Ne odustaju od svog pojačanog uticaja, prave probleme u zemljama u kojima se nalaze. Investiraju u glavne industrijske grane. Moramo načiniti Balkan stabilnim, bez etničkih problema i korupcije, uspostaviti demokratski siste. Evropa ima isti cilj. Moramo naći način da sarađujemo, pomagati u poboljšanju obrazovanja, jačanju standarda građana. Nismo ostali dovoljno umešani u razvoj pojedinih naroda", rekla je Medlin Olbrajt.