Olimpijski komitet Srbije: Skandalozna dodela Mediteranskih igara 2030. godine Prištini

Olimpijski komitet Srbije
Izvor: Olimpijski komitet Srbije

Olimpijski komitet Srbije je saopštio da je odluka Skupštine Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara koja je održana u Heraklionu u Grčkoj, da Prištini dodeli organizaciju Mediteranskih igara 2030. godine, skandalozna.

Kako se navodi u saopštnju Olimpijskog komiteta, Priština je izglasana za domaćina Mediteranskih igara 2030. uprkos snažnom protivljenju Srbije, ali i protivno svim pravilima i postulatima međunarodnih sportskih organizacija koja propagiraju nemešanje politike i sporta.

"Na današnjoj Skupštini, bez prethodne najave delegatima, pojavio se i obratio Aljbin Kurti. Olimpijski komitet Srbije najoštrije je reagovao na ovu vrstu mešanja premijera Kosova i insistirao da se odluka o domaćinstvu MI 2030 donese nakon Olimpijskih Igara 2024, što je i praksa u ovim slučajevima. Rukovodstvo MKMI odbilo je glasanje po ovom predlogu Srbije i time stavilo delegate pred svršen čin", kaže se u saopštenju.

Dodaju da uprkos činjenici da su se ostali kandidati povukli i uprkos velikim pritiscima da se odluka donese jednoglasno, domaćinstvo Mediteranskih igara je dodeljeno, ali uz oštro protivljenje predstavnika Olimpijskog komiteta Srbije, uz 8 glasova protiv.

"Olimpijski komitet Srbije najoštrije osuđuje ovu vrstu mešanja politike u sport", poručuju iz Komiteta.